понеделник, 4 април 2011 г.

Протест в Банско заради проверка от ЕС

Жители на Разлог, Банско, Добринище и Баня се събраха на входа на парк Пирин на мирен протест срещу проверка на експерти от Главна дирекция "Околна среда" в Експертната комисия за нарушения в националния парк. Според еколозите има нерегламентирано строителство в региона, а според местните хора сигналите са злонамерени.

Мирен протест в Банско


Протести Банско Пирин екология ски пистиДнес 04.04.2011 г. в град Банско над 400 жители от Банско и съседните селища Разлог, Баня и Добринище се събраха на протест с искане да бъде променен планът за управление на Национален парк "Пирин". Повод за протеста бе пристигналата международна комисия дошла да разследва няколко жалби на екозащитници в България. Организаторите и участниците в демонстрацията обаче са на мнение, че жалбите са прекалено нереални и трябва да се намери баланс между опазването на природата и икономическите интереси на хората от региона, където напоследък се наблюдава увеличаваща се безработица.


Еколозите са против всякакво ново строителство


Bansko строежи планина ски пистиСпоред българските еколози всяко ново застрояване в Национален парк Пирин е нарушение на закона и противоречи на наредбите на ЮНЕСКУ. Екозащитниците са твърдо против всякакво следващо застрояване в района било то под формата на обществена сграда или нова писта с кабинков лифт. За местните хора обаче разширяването на ски-зоната и строителството на нови съоръжения е най-доброто решение за развитието на региона, като много независими специалисти твърдят, че туризмът в тази част на страната е перспективен и разширяването на зоната ща донесе единствено позитиви не само за околните селища, но и за цяла България.

Екозащита протест Пирин Банско пистиКонкретните жалби до ЕС са за строителството на мост към известен хотел в Банско и удължаването на лифта с около 20-ина метра. Филип Цанов един от организаторите на протеста твърди: "Действително има удължаване с около 15 метра, от 1430 на 1445 метра, но то е с разрешението на МОСВ, тъй като предишният влек е спирал точно по средата на възвъшението, на стената на пистата, и няма начин седалка да спре по средата на възвишението".

Още по темата:
Край на проект "Регионално депо-Кочериново"
Собственичка на земи спира регионалното депо в Кочериново?
Обръщение против изграждането на депо за битови отпадъци в Разложко
Kметовете на Банско и Разлог предложиха нов план за развитие
Община Банско се отзова на зов за помощ
Пирин Голф & Кънтри Клуб Разлог
Банско очаква най-много гърци за празника
Как да живеем до 100 години

0 коментара:

Публикуване на коментар

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.