събота, 2 април 2011 г.

Нов план за развитие на Парк Пирин

Кметове и депутати връчиха на министъра на околната среда и водите Нона Караджова предложение за нов план за развитие на Национален Парк Пирин като съвременна туристическа дестинация, съобразена с новите условия без да нарушава екологията на парка.

Искане за нов план и проект за развитие



Kметовете на Банско Александър Краваров и Община Разлог Красимир Герчев подкрепени от народните представители Любен Татарски от Разлог и Георги Икономов от Банско са връчили на министъра на околната среда и водите Нона Караджова искане на общините за промяна на Плана за управление на Национален Парк „Пирин”. Искането е обсъдено преди това от двете общини на проведена съвместна сесия между общинските съвети за реализацията на нов проект „Ски зона Пирин”. Проектът ще включва развитието на селищата Разлог, Банско, Баня, Добринище, Годлево и Бачево.

Тема на срещата


Любен Татарски депутат Разлог кметПо време на срещата били обсъдени следващите стъпки за развитие на региона в тази насока. Стана ясно, че още през тази година започва изработването на нов План за управление на Национален парк „Пирин”, в който ще бъдат взети предвид направените предложения. Двамата депутати от региона настояват за приемането на новия план да стане максимално бързо и да не се чака крайния срок 2013 г. Единодушно беше мнението, че действащият план вече не е актуален и не отговаря на днешните условия. Ще се превърне ли парк Пирин в целогодишна туристическа дестинация? За първи път Банско и Разлог са изцяло обединени в името на една цел - регионът да стане истинско бижу в туристическата карта на Европа. Районът разполага с прекрасна природа, нужни са само единни действия и нов добър план за управление на Парк Пирин, който едновременно да развие туризма и да не засегне природата.

Георги Икономов депутат Банско общинаВ същото време стана ясно, че предишното правителство е обещало изключително строги ангажименти пред организацията ЮНЕСКО, отнасящи се до изграждането на нови ски писти в Пирин, както и разширение на съществуващите. „Повече от ясно е, че промяната на Плана за управление на националния парк е свързан с редица проблеми и нови дебати. Търсенето на разумен баланс между опазването на природата, без която региона не би имал тази международна известност, и създаването на благоприятни условия за развиването на туристическия бизнес е основата за намиране на правилното решение”, коментират държавниците. В Банско отдавна мечтаят за още една ски-зона. Заради разминаванияс екоминистерството обаче, досега няма стъпки в тази посока. В моментапистите и съоръженията представляват много малък процент от територията на парк Пирин, докато практиката в света е около 12-13% от парковете да бъдат използвани за дейности, свързани със зимния туризъм.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.