четвъртък, 30 юни 2011 г.

Джулай морнинг 2011 - Камен бряг, Каварна, а не в Банско, Баня, Разлог (July Morning)

В Камен бряг за фестивала "Джулай морнинг" очакват близо 8 хил. души. Това каза преди броени дни за радио "Фокус" кметът на Каварна Цонко Цонев. Първите изпълнения на сутринта там ще са на варненската група РЕВ и групата на Кирил Божков - "Команда 5". След това на сцената край местността Огънчетo ще се качат Б.Т.Р., а в 5.32 ч., когато изгрява слънцето, ще започне изпълнението на Джон Лоутън от "Юрая Хийп" и култовата песен July Morning. Това ще е петото изпълнение на вокалиста на британската рок група от 70-те за празника у нас.

Какво се случва на "Джулай морнинг"


Първите слънчеви лъчи в първата сутрин на месец юли не са като останалите. В нощта на 30 срещу 1 юли хиляди отново ще се съберат край морския бряг, за да изпълнят ритуала по посрещането на изгрева на Джулая. Джулаят (или нечленувано Джулай, по името на известната песен на "Юрая Хийп" от 1971 година July Morning) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал във Варна в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски означава юли.

Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

"Джулай морнинг" набира популярност в България


С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите хора, като местата, на които се чества, вече се разпростират не само по българското черноморско крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове. Формално изгревът може да бъде посрещнат на всяка апартаментска тераса с изглед на изток, като за хората, които нямат възможност да прекарат нощта на открито, това е достатъчно, за да се чувстват съпричастни.

July Morning video - Uriah Heep



Интересни теми:
Ентусиасти изпяха "Джулай морнинг" на брега в Каварна
Надиграй ме с участие на Бански фукли и представител от Баня
Morcheeba Elevation Fest 2011 Разлог ново видео
Parov Stelar Band Elevation 2011 Разлог видеоклип
Elevation 2011 провален от лошо време и слаба организация
"Надиграй ме" става Балканско състезание
Пресконференция Elevation Music Fest 2011
Новини от Elevation 2011 - Прекратиха Рок фестивала
Музикален фестивал Bansko Jazz Fest в Банско
Азис се изпокарал с Китаеца и Десислава, защото ревнувал
Анелия вече приема практиката "Чук-чук и чао"
Лили Иванова разкри своята тайна диета

0 коментара:

Публикуване на коментар

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.