събота, 23 юли 2011 г.

Google + (Google plus) видео чат, споделяне снимки, видео клип социална мрежа

Новият проект Google+ плюс

Google + (Google plus) е новата социална мрежа на гиганта Google, която официално дебютира миналата седмица, макар и все още като пробна версия. От компанията Гугъл обещават много лесен и практичен интерфейс, уникален начин за споделяне на съдържание и като цяло ще наложат доста нови приложения и свежест в социалните мрежи. Към този момент достъпа до Google+ е ограничен, тъй като сайта е в тестов период и услугата е достъпна само за САЩ, но екипа на Selo-Banya.com и сателитният блог МЕГАФОН успяха, благодарение на Главния Редактор Радко Александров да получат достъп до профил в новата социална интернет придобивка. Накратко ще ви разкрием какви са впечатленията ни от Google plus.

Споделяне на съдържание


Google+ отговаря на призива на много активисти на личното пространство и предоставя необходимата функционалност сами да определяте нивото на сигурност за всяко споделено нещо. За пример, ако искате да споделите новина или снимка, Google+ ще ви попита с кои приятелски кръгове искате да ги споделите. Снимка от телефона ви може да е много забавна за най-близките ви, но абсолютно не на място, ако я споделите с колегите си. Дотук добре, но поне в тази си версия, Google+ не позволява индивидуални настройки за дадена група или за отделни членове от група, а това е нещо, което ще разочарова много потребители.

Кръгове - Circles

Кръгове Google+ плюс лого снимка
Google+ импортира абсолютно цялата ви информация от Gmail, при това автоматично. Circles се отнася към приятелските кръгове, които можете да създавате на базата на Gmail контактите си. Това означава, че всеки на който някога сте изпращали мейл, дори това да е било преди 5 години, ще влезе в списъка ви с потенциални приятели. Логичен е въпроса, как всички тези имена ще бъдат организирани? Според Google, чрез мимикрия на избора ни на приятели в реалния живот - всички имена са в азбучен ред, а оттам трябва единствено да изберете нечие име с мишката и да го поставите в приятелския си кръг. Circles разбира се, предоставя възможност за създаването на множество групи (кръгове) - приятели, колеги, роднини, познати, сортирането зависи единствено от вас.

Hangouts

Google+ plus logo снимка
Hangouts е нещо, което наистина може да постави Google+ пред Facebook. Става въпрос за микс между видео чат през Gmail и старите чат руумове от типа на mIRC. Първо, кликате на бутона "Start a hangout", което ще ви отведе на отделна уеб страница, която поддържа уеб камерата и микрофона ви (докато се зарежда, ще виждате съобщения от рода на "оправете си косата и бъдете сигурни, че микрофона ви работи"). След това, можете да каните приятелски кръгове или индивидуални потребители към Hangout стаята за видео чат сесия. Към момента, в една Hangout стая може да има максимум 10 човека. Нещо интересно е, че човека, който говори в момента се измества към центъра на екрана, а ако няколко човека говорят едновременно, този който говори най-силно заема централната позиция.

Google plus - изводи


Таргетиране

Нещото, което на мен лично ми допада много е възможността да таргетираме своите съобщения към точно определен кръг от хора, които се смята, че се интересуват именно от дадената новина или съобщение. Това става чрез така наречените „Circles“, които дават възможност да създаваме кръгове от хора свързани по даден критерий, а след това да изпращаме своето послание към най-подходящите от тях. Един доста тънък и добър опит да се избяга от Spam Feed Effect-а.

Бранд присъствие

Тук определено Google+ ще извади доста силни козове. Един от тях е локализирането и извеждането на карта с местоположението на дадения обект. Едно обаче е сигурно – всичко свързано със социалните мрежи и комуникацията на брандовете чрез тях, ще се промени и то в много положителна посока, както за потребителите, така и търговците.

SEO

Е тук няма как да си помислим, че Google+1 бутоните и споделянето на линкове в Google+ ще повлияят на SERP. Това определено ще се случи, но въпросът е дали няма да доведе до появата на Black Hat SEO Tactics. Или както твърдеше един блогър: „I think it sucks. Social networks are a failure in the serious business world. This will only means that part of seo will be employing people to press plus 1 buttons on different IP ranges. Just wait till the plus 1 services come out in droves!“

Битката на гигантите започва


Google plus VS Facebook
Google хвърлиха ръкавицата в лицето на Facebook с Google+ и по всичко личи, че ще последва битка на гигантите. Факт е, че Зукерберг и компания разполагат с повече от 750 милиона активни потребители, но голяма част от тях със сигурност желаят адекватна алтернатива. Друг е въпроса дали Google ще се окажат толкова успешни в събирането на личната информация на потребителите, нещо в което Facebook са доказани майстори. А личната информация е особено важна в конкретната битка, тъй като потребителите буквално градят с години социалния си живот и освен ако нямат основателна причина, едва ли биха искали да се местят и започват отначало. От друга страна, Google идеално съзнават, че разполагат с безплатни и адски популярни услуги, като Gmail, Picasa, Google Videos и YouTube, които обединени под един покрив, бързо могат да създадат голямо социално семейство.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.