неделя, 17 април 2011 г.

Великден - традиции в село Баня, Благоевградско

Бъзкресение христово исус христос кръст

Великден - Възкресение Христово (Easter - en)


В християнската религия Великден (Възкресение Христово) известен още като Пасха се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е бил разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба му. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Подготовката за честването на Великден започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Празнува се три дни. Вечерта в събота всички банялии присъстват на тържествено богослужение в местната църква, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите "Христос Воскресе". При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма "Св. Възкресение" при слизането на Благодатния огън.

Великденски символи и традиции


Великден возкресение христово яйца easterЯркочервеното яйце е символ на Великден за православните християни по цял свят. Традиционният християнски поздрав е: "Христос возкресе", а отговорът е: "Во истина возкресе". Поздравът трае 40 дни след Великден. Първото яйце се боядисва в червено за да символизира кръвта на Христос и се запазва или се заравя в полето, за да осигури плодовитост, като някои хора предпочитат да го запазят в къщи за късмет. През великденската неделя женените двойки посещават кума от сватбата им и се сервира печено агне за обяд.

Християнска традиция за червеното яйце е свързана с легенда. Мария Магдалена, която Исус е излекувал от всичките зли духове в нея, била първата видяла Исус жив след, като се е възкресил от мъртвите. Тя отишла да съобщи на света добрата новина. Стигнала до Рим в палата на император Тиберий. Според традицията, всеки посетител трябвало да носи подарък на императора.

Боядисване на Великденското яйце

Боядисване великденско айце козунак боя
В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, а после на всички останали от семейството. След този ритуал боядисването се поема от младите жени в къщата. До появата на изкуствени оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика — оранжева, с коприва - зелено, жълт цвят пък се постигал с орехи и кори от ябълка, отвара от стар кромид лук.

Великден е време на пролетните празненства, време за посрещане на лалетата, кокичетата и нарциса. Великден е най-светият празник в християнският календар, следван от Коледа и е почивен ден в повечето страни с християнски традиции.

Българските великденски празници "чукане", "къцане" е по-забавно от изяждането им. Вярва се, че човекът с последното несчупено яйце ще има цяла година късмет.

Българските великденски празници са вариация на традиционните православните великденски традиции. Тук в село Баня "чукането"или "къцане") както местните наричат борбата с яйца е по-забавно от изяждането им. Вярва се, че човекът с последното несчупено яйце цяла година ще има здраве и късмет.

Още по темата:
Великден в Банско - предимно гръцки туристи
Теснолинейката Септември Добринище - атракция за Великденски празници

0 коментара:

Публикуване на коментар

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.