петък, 3 юни 2011 г.

Професор Костадин Щерев сметището в Баня, изворни Минерални води Баня

За сметището в Баня:

Послание на известният български учен Проф. Д-р Инж.Костадин Д.Щерев - Водещ изследовател на хидрогеотермалните и балнеолечебни ресурси на България и на Разложкия регион особено. Виж протестен митинг


Към протеста за сметище край с.Баня, Разложко


Проектът за регионално сметище в северните околности на с.Баня е в силно несъгласие и несъвместимост с курортно - лечебното и туристическо бъдеще на Разложката котловина и особено на нейното Рилско подножие. Извършеното през 70-те години научно изследване и картиране на климатолечебните и балнеолечебните потенциали на България отреждат на този регион едно от предните места в страната. То се определя от необикновеното съчетание на минерални води, геотермална енергия и здравословен климат, представен еднакво силно в термично, ултравиолетово и йонизационно отношение. По силата на природни условия и процеси толкова пълно съчетание на лечебно - оздравителни и рекреационни фактори не е присъщо на нито един от класическите курортно - лечебни региони в Судетите, Карпатите, Алпите, Централния френски масив и други части на Европа.

Разбира се дълго време осъзнаването и използването на хидроминералните и биоклиматични богатства на Разложката котловина беше омрачено и блокирано от целулозната индустрия и от погрешни действия и възгледи за социално - икономическо развитие и възмогване. Днес хоризонтът е друг. Бъдещето на целия регион е в курортно - лечебната и туристическа индустрия, отворена за необятния Европейски пазар и околното балканско пространство.

Сметището край с.Баня не се вписва в този хоризонт. То ще бъде натрапен и отблъскващ фактор, който ще възпира и отслабва инвестиционния и съзидателен порив. И при най - скъпи защитни мерки и технологии, сметището ще бъде източник на зловония и вредни емисии към атмосферата, речния отток и подземните води. То ще обезсилва и унищожава низходящата планинска бриза от Рилския масив, която пренася свръх чист въздух и здравословна отрицателна йонизация на въздушните частици.

Справедливият граждански протест срещу сметището е повод за внимание и грижа към действителните хидротермални и биоклиматични богатства на региона и на изоставените от дълго време идеи и проекти за тяхното разкриване, изследване и опазване. Предстоят важни и сложни задачи за пълно разкриване и извличане на ресурсите от минерална вода и геотермална енергия, които генерира находището в Баня. Актуална и жизнена е и изоставената от 20 години идея за ракриване и на потенциални хидротермални находища по линията Драглище - Годлево - Бачево - Катарино. Необходимо е възраждане и на изоставените изследвания на здравословните климатични фактори. Необходима е единна за целия регион научна програма и стратегия за използване и опазване на хидротермалния и биоклиматичен потенциал, за устойчиво и добро бъдеще и благополучие на всички селища и граждани.

Не допускам, че това не е воля на държавната и местната администрация. Ако не греша оставам с вярата, че тази администрация ще потърси друго, макар и по - скъпо решение за регионално сметище.

С уважение към гражданския протест и съгласие с неговата цел

София
02.06.2011г

Проф. Д-р Инж.Костадин Д. Щерев
Водещ изследовател на хидрогеотермалните и балнеолечебни ресурси на
България и на Разложкия регион особено.
Адрес: 1618 София, бул.Бъкстон, бл.201А, вх.А, ап.5
Тел: 0888/605321 ;02/8554414

18 коментара:

  1. Добре де къде беше този човек, за да каже това нещо още когато в главата на "стратега" на общината се е зародила идеята за това сметище. Явно определен кръг хора нямат интерес да правят допитване и научни обосновки, които да станат публично достояние. Това естествено няма да е в полза на идеята за проекта "Открито депо" и икономическите интереси, от които той е подтикнат. Крайно време е хората, за които всички ние гласуваме и ги поставяме на постове в общини, министерства и парламент да се научат, че те са там благодарение на нас. Първо трябва да защитят нашият интерес и здравето на хората, чак тогава да мислят за собствените си нужди (облаги, привилегии, европейски проекти, и т.н). Уважаеми помислете реално !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления за съпричастността на Професор Щерев към проблемите в Община Разлог с изграждането на ново сметище. Много похвално поведение на абсолютен професионалист и достоен българин. И точно тук ще благодаря на още един достоен българин от град Разлог, а именно Елена Ковачева, която също не желае да остане безучастна към случващото се безумие в региона, и която ни предостави възможността да се срещнем с известният Проф. Д-р Инж.Костадин Д.Щерев. / Г.Б. от Баня

    ОтговорИзтриване
  3. Моите уважения към Професор Щерев, но в това послание няма нищо за вредите от депото по същество и няма как да има, тъй като това не е в неговата специалност. Още повече - Посланието засяга икономически аспекти на вредата от сметищото, а не екологични аспекти на експетно ниво, което е несериозно. Още повече защо това мнение не беше изразено по време на обществените обсъждания преди същинското проектиране на депото?

    ОтговорИзтриване
  4. Da ama te ikonomi4eskite zagubi shte dojdat sled ekologi4nite problemi. kato se otrovi naselenieto i izmrat vsi4ki shte se naloji da dokarvat germanci tuka sigurno a vie ne se li pitate tova.

    ОтговорИзтриване
  5. Ако наистина това депо може да причини такива проблеми, че да се засегне здравето на населението в региона, то през последните 10 години Горно, Долно Драглище и Баня щяха да са отдавна в историята. Идете до Добърско и вижте пушека от настоящето сметище в коя посока се движи...

    ОтговорИзтриване
  6. Вятъра се движи кръгообразно в долината на Разложката котловина и няма издухване на застоялият въздух навън, т.е. ние не дишаме свеж въздух и точно това е проблема другари. Сегашното сметище в Разлог поема отпадъци единствено от 6 малки села и постоянно опушва района. Замислете се, че новото сметище ще поеме боклука на 4 общини (65 000 души): Разлог, Банско, Белица и Якоруда. И това е само по първоначален замисъл, а в последствие ако и други искат да докарват боклука си при нас те ще си плащат и започват да го возят. Всеки образован човек може да се досети какво означава това - бавна но сигурна смърт за Разложкия край. А човека дал тази идея ще си живурка старините някъде в Америка с десетки милиона в джоба си и докато си посръбва 21 годишен скоч с меланхолия ще си спомня за хубавите дни, когато беше депутат в кирливата България. Защо има толкова много наивници да вярват на глупостите, които им показват само на проект не знам. Ако това сметище беше токлова хубаво мислите ли, че големите риби ще го оставят да се направи в Разлог? Веднага щяха да си го сложат в Банкя, Лозенец и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аргументите "против" са много рехави. Впрочем, в съседство на Банкя в землището на с.(кв.) Суходол 20 години имаше действащо депо и протестите( и обещанията) бяха от кого ли не. От 2007 г. започна поетапно преустановяване на неговата експлоатация и сега вече депото е рекултивирано на 90%.
      Това не означава, че гр. София няма нужда от модерен завод за третиране в пълен цикъл на отпадъците.

      Изтриване
  7. Разграждането на органичната материя от микроорганизми започва само няколко месеца след изхвърлянето й на сметище. Един от крайните продукти е газова смес, състояща се от 45-65% метан (СН4), 25-35% въглероден диоксид (СО2) и 10-20% азот (N2). Метанът е повече от 20 пъти по-токсичен за климата от въглеродния диоксид. Неконтролираното освобождаване на газа възпрепятства или спира системната и бърза рекултивация на сметището. По тази причина газът трябва да бъде изведен, за да се ускори рекултивацията и да се предотврати досадната миризма, тлеещите огньове и миграцията на газа. Калоричността на сметищния газ е около 5 kWh/Nm3, т.е. половината от калоричността на природния газ. Един тон битови отпадъци дава около 150 – 200 Nm3 оползотворим сметищен газ за период от 20 години.

    ОтговорИзтриване
  8. Проектното депо ще събира боклуците и мизериите на същите тези загрижени за природата хорица,които генерират битови отпадъци и ги хвърлят в реките пред собствените си къщи, перат с перилни препарати в "чопорите" и изливат помията в потоците, които се вливат в Глазне, а от там в Места.
    Великият професор е прав, но съм сигурен, че дори не знае къде точно ще бъде сметището, а подобни излияния сигурно има и за всяка част от страната.Той с това печели.
    Този велик инициативен комитет сега точно преди изборите ли разбра къде ще бъде сметището им? Къде бяха преди две години, когато се определяше избора на площадка и къде бяха при общественото обсъждане на ОВОС.Сигурно си перяха чергите и бяха заети да си хвърлят боклуците пред къщите.В част от комитета има хора,които са учасвали дейно в избора на площадка, а сега крещят дръжте крадеца.
    Хора не се заблуждавайте, това е предизборна клика оформена като екологичен зов за помощ.
    Баня ще я има и със сметище и без сметище.Искаме да има туристи в Баня, ама да си хвърлят боклуците в София или там откъдето са дошли.Монетата има две страни и крайно време е да проумеете, че това не е европейско поведение, а македонска проклетия.
    Минералните води ще пребъдат и ще ни надживеят въпреки, че се опитваме да ги съсипем.

    ОтговорИзтриване
  9. Замърсяването на региона от действащото сметище е в пъти по-голямо от евентуалното замърсяване на новото депо и не разбирам защо се опитвате да втълпите на хората, че видите ли "новото сметище ще унищожи живота в котловината", "ще замърсява повече от КЦХ" и др. подобни. Много е лесно да се заиграва със страха на хората, но запмнете - никой не е спечелил от това. Няма шанс новото депо да пуши - повтарям няма шанс! Както добре е описано по-горе гори метана. Една от основните инвестиции в това депо ще бъде инсталация за събиране на метан! И това го има в проекта, но водачите на действията против депото умишлено спестяват тази информация! Запитайте се - Кой има сметка от това?

    ОтговорИзтриване
  10. Първо да попитам всезнайкото от горният коментар защо не споменава името си и от къде е толкова информиран/а за това, какво е заложено в проекта. Значи ти си един/една от онези, които са "за" депото и си мислят, че са недостижими и боготворени. Ще задам няколко въпроса, на които надявам се да получа отговор:


    1. Първо скъпи ми господине или госпожо отговори на хората защо този проект тъне в мъгла 3 год., а именно: получаване не разрешение за изпълнението му на магия, измама и подвеждане на общинския съвет, след това незнайно от къде се вмъкнаха и частни имоти е проекта, които не фигурират в решението на министерството, след това се провежда импровизирано фалшиво гласуване на процедурата за ПУП на депото, застреляно обявление на процедурата във смешен вестник "Вяра", за който никой не е чувал. Въобще всичко това се върши зад гърба на народа, но да не забравяме, че наближават избори?


    2. Защо след като народа на Баня се надигна срещу сметището някои господа не се появиха открито пред хората и да обяснят това, което ТИ твърдиш тук по най-подмолен и анонимен начин.


    3. Въпреки всичко тази процедура е обречена и хората разбраха, че за пореден път са били излъгани и тяхното мнение се търси само за избори. Хората разбраха, че Татарски е най-коварният управник в Разложка котловина за всички времена и единствено се интересува от своите интереси и банкови сметки.


    4. Всички подлизурковци, на които Татарски е обещал пай ще имат много здраве, защото този хитрец дори ще ги оплюе, след като сега се разкрие жестоката измама около сметището. Тук някои хора дори ще отидат на прокурор, но със сигурност няма да е Татарски, защото той е много хитър и бута напред обикновени хора като Гюров, Герчев и много други от общината. Със сигурност на всички тях сега много им пари под дупето, а повечето дори ще бъдат политици за последно. Всичко е въпрос на няколко месеца време и пак ще коментираме драги ми господине или госпожо.

    ОтговорИзтриване
  11. За депото съм и съм против жалките манипулации, които се опитвате да пробутате. За разлика от вас съм си отделил време да получа информация за депото и да я прочета!

    На първия въпрос: Не тъне в мъгла - напротив имало е три обществени обсъждания, на които:
    1. е избран терен;
    2. Е Представен проекта и са предложени поправки;
    3. Проекта е приет и е започнала реализацията му. На свой ред да попитам Вие защо не сте били там!?!?

    Подвеждането на ОбС е най-смеоното нещо на земята! Ем. Кадурина е общински съветник, която е избрана да пази интересите на избирателите си! Как ги пази? Била е подведена!?! Цялата информация и е била представена предварително! Не може да се оправдаваме, че сме подведени, когато не сме си направили труда да се запознаем с документите! Дори НЕЙНА ОТГОВОРНОСТ Е ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ С ДОКУМЕНТИТЕ и ако не ги разбира да потърси експертна помощ! Защото иначе рискува даподведе избирателите си! Кои са другите подведени - Коалицията ли - това е още по-смешно - Та нали ТЕ СА ВНОСИТЕЛИТЕ НА ПРОЕКТА!

    На втория въпрос: Защо да дойдат? Някой прочете ли документите, които всеки може да получи? Някой поиска ли експертно мнение? Вие готови ли сте на диалог? Защо вие не бяхте на обществените обсъждания - преди да се изготви проект за стотици хиляди, който и аз сега ще плащам от данъците си? Защо се сетихте сега да протестирате? Защо на срещите ви присъстват повече жители на Разлог, отколтоко на Баня?
    Поискайте да дойдат ескперти и да ви обяснят и сигурно ще дойдат (въпреки, че вече са идвали, но предполагам, че за Вас пак ще дойдат)

    Три и четири няма да коментирам те са признак на глупост и политическо безсилие!

    ОтговорИзтриване
  12. Това депо е пълно с нарушения, които някои хора се опитват да скрият или по-точно сега, след като се разрови случая би им се искало въобще да не са ги допуснали. Аз съм прегледал абсолютно всички протоколи, решения, гласувания, обявления, решения на министерства и честно да си кажа не допусках, че може да има толкова мащабна измама пред очите на хората. Всички първоначално обсъждания бяха за поземлени имоти с номера - 000053 и 000044, когато беше обяснявано на ограничен кръг от хора, че на тези общински имоти ще се строи завод за отпадъци, ще има много работни места и т.н. След като обаче лакомията стигна до там, че се опитаха да отнемат неправомерно за по 25 стотинки на декар дори и 25 частни имота, тогава вече чашата преля. Засегнатите хора поразровиха лайната и така здраво замириса, че нямам думи - онемях от наглостта на определен кръг хора, които така са точили зъби да грабят.


    Що се отнася до измамата с общинският съвет вече е доказана и естествено сме подали сигнал в прокуратурата. Няма достатъчно време и място тук, за да ви опиша всичко и да ви пусна копия на уличаващи документи.


    Що се отнася за ФАЛШИВОТО ГЛАСУВАНЕ ядосах се и ще покажа един документ, с който проектът е бил одобрен и му е даден път за действие. Явно на някого му е обещана солидна сума, за да си затвори очите, а именно:


    1-ва страница
    2-ра страница

    ОтговорИзтриване
  13. Скъпи ми информиран отворко къде ти е отговора на моята реплика ??? Да не би да си видя името и подписа някъде във фалшивият списък за ПУП-а а ???? Съвсем скоро всички документи ще се появят не само в интернет, ами и във всички останали медии, за да може населението на Разложка котловина да види за какви избранници е гласувало на последните избори.

    ОтговорИзтриване
  14. От последните два поста разбрах, кой е автора на тази тирада - до момента мислех, че е някой от Баня, който го е грижа за селото! Оказа се, обаче, че неволно се включих в личната вендета на една адвокатка срещу бивш кмет. За това не смятам за необходимо повече да ви отговарям - ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ ХОРАТА ДА СПРАТ ДА ВИ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ!

    ОтговорИзтриване
  15. Толкова се страхуваш и си жалък, че дори не смееш да произнесеш имена като Татарски и Дилова въпреки, че пишеш анонимно. Не си познал скъпи ми приятел. Тези постове не са от една адвокатка, както ти се изразяваш. А ти защо мисли, че аз не се сещам ти кой си а? Кой поства тайно в полза на хора от общината по всички форуми? И как заработваш заплатата си?

    ОтговорИзтриване
  16. http://www.deporazlog.eu/index.php?do=2

    ОтговорИзтриване
  17. ГОВОРИХ С ГРЪЦКИ ЕКСПЕРТИ- ТОВА Е ПРОТИВ ВСЯКАКВИ ЗАКОНОВИ НОРМИ И РАЗПОРЕДБИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.А ПЪК КОГАТО СТАВЯ ВЪПРОС ЗА ОТКРИТО СМЕТИЩЕ И ТО БЛИЗО ДО ВОДОИЗТОЧНИК, Е НАПРАВО ПОД ВСЯКАКВИ ЕВРОПЕЙСКИ ИЗИСКВАНИЯ. НЕ ГИ ОСТАВЯЙТЕ ДА ПЕЧЕЛЯТ ВРЕМЕ ТЕЗИ НЕГОДНИЦИ! ТЕ ЗА ПАРИ ЩЕ ПРОДАДАТ И СОБСТВЕНАТА СИ МАЙКА. ТАКАВА ЛУМПЕНИЗАЦИЯ!ХОРА, ПОДБЕРЕТЕ ГИ! ОКУПИРАЙТЕ ДОМОВЕТЕ ИМ, НЕ ГИ ОСТАВЯЙТЕ СПОКОЙНИ! АЛАРМИРАЙТЕ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В БРЮКСЕЛ, НЕ ТАЗИ В БЪЛГАРИЯ!НАПРАВЕТЕ ЖИВОТА НА ТОЗИ ГЕРЧЕВ И ИСИЕ НЕПОНОСИМ! ПИСМАТА ДО МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА ДА СА КАТО ДЪЖД... НЕ ОСТАВЯЙТЕ НЕЩАТА НЕДОИЗПИПАНИ1 дЕЙСТВАЙТЕ!ТЕЗИ НЕГОДНИЦИ НЯМАТ МЯРКА, НО ПОКАЖЕТЕ ИМ, ЧЕ ВИЕ ПО ПЪТЯ СИ ТА СМЕТЕТЕ ДЕ ЩО ВИДИТЕ.

    ОтговорИзтриване

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.