събота, 11 юни 2011 г.

Зловещите софийски улици - Wikileaks публикува нов доклад

Уикилийкс отново оплюва България


Зловещите софийски улици са пълни с престъпления, воняща смрад и мутри с черни лъскави джипове


Боклук мръсотия София България Баня


"Престъпници и корупция източват богатствата на държавата към банкови сметки на съмнителния бизнес, властта и партийни каси, което заробва обществените услуги и принуждава българите да емигрират и да търсят щастието си извън страната си", публикува българският сайт "Биволъ", който е основен източник на грами от скандално известният Wikileaks.org


Новопубликуваната грама е писана е от Шарже д'афер на американското посолство Алекс Караянис и е самодостатъчно произведение с литературна и познавателна стойност, поради което не се нуждае от дълги разяснения. Selo-Banya.com ви предоставя връзка към дипломатическия доклад:

Зловещите софийски улици


1.(C) Общ преглед: Улиците на София са изложба на дупки и несъбран боклук. Те са грозни - с наредени по тях блокове в съветски стил и незавършено ново строителство (смесено с някои лъскави, модерни сгради). Докато процентът на обикновените престъпления е нисък, насилието на организираната престъпност е повтаряща се характеристика, тъй като съперниците се борят за територии и се занимават с поръчкови убийства. Този ландшафт е видимият резултат от дългогодишната политическа корупция и упорито продължаващия провал на българските органи на реда и администрацията. Докато правителството се опитва да убеди обществото и ЕС, че се занимава със сериозна борба срещу престъпността и корупцията, средностатистическият българин е ежедневен очевидец на страхотни подигравки със закона.

"Гангстери, главорези и мутри (съмнителни бизнесмени) със скъпи коли демонстрират престъпно придобитото си богатство. Те се промъкват с лекота през тромавата и корумпирана съдебна система, като досега нито един емблематичен член на организираната престъпност не е бил в затвора за значителен период от време", гласи доклада.

Някои младежи дори гледат на мутрите като пример за подражание: готини, страшни и над закона. Наблюдава се закоравяване на обществото. Уморени и цинични по отношение на правителствените институции и политиците, българите са стигнали дотам, че приемат корупцията като част от нормалния ландшафт и им е по-лесно да се примирят с нея отколкото да я променят. Най-вероятно това настроение ще доминира и по време на изборите през лятото.

Грозно и пошло


2.(SBU) Пристигайки в София по въздух, човек не е сигурен дали България се е превърнала в модерна страна от ЕС. Терминал 2 на летището е чист, съвременен и ефикасен. Терминал 1 е стар, мърляв и пълен с цигарен дим. Но, след като излезеш на пътя за летището и по главните булеварди, картината става брутално ясна. Еднообразни, полуразрушени блокове в съветски стил се издигат наоколо, в ярък контраст със салона на Порше. Разбити улици, с неравно запълнени платна, дупки, сякаш изровени от танкове и тротоари наблъскани с коли са обичайна гледка.

Основната инфраструктура е или втора ръка или жалка. Дългогодишната каша с боклука (няма място за сметища) е влошена още повече заради спорове по договорите на фирмите за събиране на боклук; отпадъците са едновременно разпръснати и на големи купчини. Глутници от улични кучета бродят навсякъде, дори в централните жилищни райони, и в минаващите за луксозни и скъпи предградия. Този на времето по-скоро зелен, балансиран град, със средно интересна архитектура и приятен исторически център, се е превърнал в мръсна, задушена от коли бъркотия.

3.(C) Колкото и да е лошо всичко това, ситуацията с организираната престъпност е също толкова грозна. Обикновените престъпления са сравнително малко и повечето граждани се чувстват в безопасност. Но, престъпленията насочени срещу и ръководени от съмнителните новобогаташки парвенюта – заплахи, изнудвания, отвличания – стават все по-очевидни, а престъпниците все по-нагли.

Начални статистически данни сочат наличието или на провал, или на нежелание за справяне със сериозните престъпления – от 1997 г. насам са регистрирани над 130 поръчкови убийства с много малко арести и само пет присъди. Предишните професионални убийства (чрез стрелба и бомби) бяха без съпътстващи щети. Сега, обаче, станаха по-немарливи – имаше един случай, когато стрелба по посещаван ресторант с автоматично оръжие от движещ се автомобил не можа да свърши успешно задачата, но тероризира другите клиенти. Известен, и може би съмнителен, адвокат беше застрелян само преди дни в окръжен център.


4. (SBU) През последните шест месеца имаше редица експлозии в така наречените „клубове за джентълмени“ предизвикани от войните за територия на мафиотските семейства. Броят на отвличанията на богати (и може би непочтени) бизнесмени расте – това е доходоносен рекет. Съвсем наскоро, при много прост, но ефективен случай на изнудване, собственик на хотел получи ръчна граната с издърпана запалка. Гангстерите и техните безврати, облечени в черна кожа бодигардове се държат демонстративно и газят закона. Големите, черни джипове са хит, те летят по улиците, без да обръщат внимание на правилата за движение и паркиране. И много обикновени граждани, невиждащи сила, която да може да ги контролира, последваха примера им като минават на червено, засичат коли при насрещно движение в града, и други подобни. Младите хора считат мутрите за „готини пичове“ над закона, с пари и статус – привлекателен пример за подражание. В комично интервю, което невинно утвърди, че само мускулите и парите имат значение, новата „Мис България“ говори открито, че не е „евтина проститутка“ и как нейният приятел – руски „бизнесмен“ – и помага да се сдобие с хубави неща – и това е нещо, което се счита за предварително подготвено и избрано. Като цяло отношението се свежда до лична облага и обществено безразличие.

Обществени служби - престъпно нехайство


5. (C) Плачевното състояние на София не се дължи на бедна икономика. Националният прираст е средно седем процента през последните пет години. Централното правителство поддържа значителен фискален резерв, но не харчи разумно за основна инфраструктура. Междувременно корупцията източва богатството на нацията към съмнителния бизнес, официалните представители на властта и политическите партии, което заробва обществените услуги. Лошо осветените и пълни с дупки пътища са нещо обичайно. Кризата със софийския боклук, напомняща сцени от Неапол, е в шестата си седмица, и е символ на безразличната, и понякога обтегната връзка между общинското ръководство и правителството, които си играят на взаимни обвинения преди предстоящите избори това лято. Най-важните обществени услуги, органите на закона и реда вървят от лошо към по-лошо. Все още не се забелязват значителни промени в огромното и тромаво вътрешно министерство, макар че мина почти година след насилствената оставка на опозорения му министър Румен Петков. Нещата не се развиват по-добре и в новосъздадената Държавна агенция национална сигурност (ДАНС). Тя беше основана с цел борба срещу организираната престъпност и корупцията, а вместо това е политизирана, а някои нейни представители се свързват с престъпници и със съмнителен бизнес.

6. (C) Междувременно старите скандали си отминават и се появяват нови. Списъкът им е дълъг и съкратената му версия включва софийската Топлофикация, софийската служба за събиране на боклук, държавен фонд Пътна инфраструктура, нелегално присвояване на средства от европейските програми SAPARD и PHARE, от множество земеделски програми и програми по околната среда, мътни заменки на земи, Националната агенция по приходите, и Агенция митници, скандално известна с това, че много от най-високопоставените й служители за познати и с престъпните си прякори като „Пингвина“ и „Силиконовото момиче“. Гледайки към предстоящите избори, българите разбират, че основните партии извличат полза от корупцията и нямат истински интерес да прокарват реформи. Една нова партия, ЛИДЕР, личен проект на съмнителен бизнесмен (абсолютно неизвестен до преди пет години, а сега втори по богатство в България) има истински шанс да влезе в парламента. Въпреки, че е създадена на принципа, че е по-евтино да притежаваш партия, вместо да плащаш на други политици, хитроумните лозунги на ЛИДЕР, популизмът и национализмът са привлекателни за отчуждените гласоподаватели.

7. (C) КОМЕНТАР: София не е България, поради това може би ситуацията тук е по-остра. Нито цинизмът спрямо политиците и правителството е нещо ново. При българите се наблюдава тенденция да търсят надеждата извън себе си, много от тях поставят абстрактния ЕС на по-голяма висота от родните си политици и институции. При тези условия няма вероятност нито улиците на София, нито мутренската култура да бъдат изчистени бързо. Но, нивата на огромно безсилие и примирение сега се смесиха и с малко истински гняв. Ако едно ново правителство направи споменатото почистване свой приоритет, то може да разчита на мотивирана гражданска подкрепа.

Източник: bivol.bg

1 коментар:

  1. Егати и рекламата са ни направили тия. Незнайно защо в нашите бюлетини не съществуват такива теърдения, напротив управляващите постоянно твърдят, че престъпността намалява и всичко е под контрол. Кого ли заблуждават, лошото е, че много млади и образовани кадри напуснаха страната и няма да се върнат никога повече. Тук остават само бандитите и онези "мишоци", които се задоволяват с трохичка от паднало сиренце от масата на "лъвоете" и мизеруват като жители на държава от 4-тия свят. Но всичко идва от народа това е докати всеки си трае няма да има напредък. Както много други нации са доказали трябва да има възмущение и палежи, за да се оправят нещата.

    ОтговорИзтриване

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

ПОЛУЧАВАЙ НОВИНИ ОТ БАНЯ, БАНСКО И РАЗЛОГ НА СВОЯТ E-MAIL АДРЕС

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.