понеделник, 13 юни 2011 г.

Смехотерапия лекува болести



Смъртоносно автоимунно заболяване било превзело aмериканският журналист Норман Казин и дори престоят в болница не помогнал, а само влошил нещата., но благодарение на смехотерапия успял да се излекува. Той повярвал в силата на положителните емоции и се самоизлекувал чрез смях.

Лечебната сила на смехът


Неочаквано Норман Казин е поразен от изключително рядка смъртоносна болест. Един ден просто се събудил със силно общо неразположение, висока температура и чувство за немощ. От час на час състоянието на Казинс се влошавало и постепенно губел способността да се движи. През 1964 година лекари му съобщили страшната диагноза колагеноза. Тя представлява автоимунно заболяване, при което имунната система действа агресивно срещу съединителната тъкан на тялото на човек.

Лекуващите го доктори давали всичко от себе си, непрекъснато се консултирали помежду си и търсели варианти за подобряване на състоянието на редактора. В един момент Казинс дори загубил възможността да разтваря челюстите си, съответно и да приема храна. Дори престоят в болница не помогнал, а само влошил нещата. От колагеноза успява да се спаси 1 на 500 пациенти. Осъзнавайки, че няма вече какво да губи, нюйоркския журналист напуска болничното заведение и решава да се самоизолира, отивайки на хотел. Казинс обаче не се предава и не губи надежда, че точно той може да е тази 1 бройка на всеки 500 излекували се.


В хотелската стая редакторът започнал да се рови в специализирана литература и да проучва възможните варианти. Изчел купища материали на тема стрес и здраве и разбрал, че състояния като страх, злоба и страх могат да предизвикат в организма химически изменения, които отключват една или друга болест. Следвайки логиката Казинс решил, че положителните емоции могат да имат противоположно действие върху човешкия организъм. Решил да мобилизира всички резерви на духа и тялото си с нещо толкова обикновено като смеха, по пътя към оздравяването си. По цял ден Казинс гледал смешни филми затворен в хотелската си стая, чел хумористични книги и различни вицове.

Самоприлагайки си смехотерапия журналистът забелязал, че започва да се подобрява. Ефектът от смехът през сълзи не закъснял – болките намалявали, сънят му бил по-добър и дори започнал да раздвижва частите на тялото си. След около месец доскоро осъденият на смърт редактор вече бил напуснал леглото си. Възстановяването му било смайващо – Казинс се върнал благополучни отново на работа и дори започнал да спортува.

Какво представлява смехотерапията



Смехотерапията все още не е широко разпространена, но от редица учени се смята за идеален терапевтичен метод. Лечебният ефект на смеха е несравним пред физическите упражнения за тонус, лекарствените медикаменти и всякакви други отвари за здраве. Според изследвания на американски учени, сред служителите в супермаркети, които най-много се усмихват, са настъпили положителни промени в характера им. Започнали да изчезват и различни заболявания, свързани с психическото напрежение като хипертония, безсъние и болки в главата. Когато се смеем, се увеличава съдържанието на адреналин в кръвта. В мозъка се отделят и ендорфини или, т. нар. “хормони на щастието”. Това е причината човек да се чувства щастлив и защитен. Ендорфините са и вещества, блокиращи болката. Смехът стимулира изработването и на лимфоцити - клетки, борещи се с инфекциите.

Още интересни теми:
Как да живеем до 100 години - 8 важни стъпки
Разделно хранене за добро здраве
Пием вода с бактерии и нитрати
Vitaslim - отслабване, красива коса, кожа и здрави нокти

0 коментара:

Публикуване на коментар

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.