неделя, 15 май 2011 г.

Пием вода с бактерии и нитрати

Водата ни е силно отровна


От крановете ни все още тече вода, която не отговаря на санитарните норми. В нея има нитрати и бактерии над допустимите норми. Това признава Агенцията за околна среда и води (АОСВ) в своя последен годишен доклад за 2009 г., който кабинетът прие преди 2 дни, пише Монитор.

Едва 34% от повърхностните водоизточници имат пречиствателни съоръжения, показват данните в него. Според Световната здравна организация над 5% отклонение от микробиологичните показатели например вече създава реална опасност за здравето. Но периодичният мониторинг на санитарните власти в страната показва отклонение от 15%, като само за година е отбелязан ръст от 2%.


Най-много прекрасна „жива“ вода пият в Пазарджик, където замърсяването по микробиологични показатели достига 11,34%, а в Ямбол - 9,23%. Над 8 на сто отклонение от нормата отчитат в Монтана, Перник и Бургас. Пак замърсяване над стандарта на СЗО е измерено във Враца, Кюстендил, Пловдив, Кърджали и Добрич. Вместо подобрение в Кюстендилска област само за година от 1,26 процента то е скочило на 7%, в Пловдивска област от 3 на сто е стигнало до 7 процента, а в Перник от близо 6 пункта, отклоненията от нормите са нараснали на 9 на сто.



Къде е пият чиста вода

Най-чистата вода, поне по микробиологични показатели, пият хората в столицата, както и в Русе и Шумен. Сред отличниците са също Видинска област, където само за година са успели от 20,6 % да свалят замърсяването на водата на 1,93 процента, и в Габровска – 21,9 на сто, там нестандартността е спаднала на 4,38%.

Трайната тенденция да не спазваме изискванията за микробиологични показатели е притеснителна, понеже създава риск за здравето на хората признават авторите на доклада. Макар нарушенията на нормите да се отчитат на много места в страната, все пак те са по-чести в по-малките зони, чиито водоснабдителни системи обслужват и по-малко хора. Те по правило нямат пречиствателни съоръжения и дезинфекцията все още се прави главно с хлорна вар, от време на време и на око. В края на този януари 33 деца в Исперих бяха натровени тъкмо заради подобно обезопасяване на водата. Според санитарните власти у нас от крановете на някои места заедно с водата текат и бактерии като ешерихия коли и ентерококи, които директно могат да ни пратят в болницата. Проблемът е засечен в областите Пазарджик, Кюстендил и Монтана, които са получили препоръки за модернизиране от АОСВ, пише в доклада.

Нитратите са вторият по честота и опасност замърсител. Най-големи отклонения се отчитат традиционно в Ямбол – 19,59%, Шумен – 10,51%, Русе – 12,86%, Разград – 8,00%, и др. Според експертите най-често водата там съдържа нитрати 2 пъти над нормата. Става дума обикновено за плитки подземни източници, замърсени от неграмотната употреба на азотни торове от земеделците. В Дунавския район пък 36% от подземните води са замърсени с нитрати и манган основно от нерегламентираните сметища.

България в момента пие от 6340 водоизточника, 300 от които са повърхностни. Но едва стотина пречистват водата, показват данните. Само 44% от българите пият вода, минала през пречиствателни станции, показва статистиката. Заради лоша поддръжка те пък имат обща използваемост едва 41%.

Източник: www.actualno.com

Още интересни теми:
Опасна ли е водата от локалния водопровод
Анализ на минералната вода в Баня, Благоевградско
Разделно хранене за добро здраве
Как да живеем до 100 години - 8 важни стъпки
Лили Иванова разкри своята тайна диета
Протест в село Баня срещу изграждането на сметище
Минерален плаж Баня се готви за плувният сезон
Автомагистрала "Люлин" официално открита
Пием вода с бактерии и нитрати
Какво мислите за изграждането на сметище в село Баня
Община Разлог спечели делото за сметище в Баня
Иван Гюров се похвали пред Агенция Фокус за новото депо в Баня
Взеха проби от благоевградското сметище край Бучино
Грозни снимки от село Баня
Kметовете на Банско и Разлог предложиха нов план за развитие
Община Банско се отзова на зов за помощ
Пирин Голф & Кънтри Клуб Разлог
Банско очаква най-много гърци за празника
Как да живеем до 100 години

Полезни теми:
Смехотерапия лекува болести
Как да живеем до 100 години - 8 важни стъпки
Vitaslim - отслабване, красива коса, кожа и здрави нокти

0 коментара:

Публикуване на коментар

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.