събота, 19 март 2011 г.

Депо за битови отпадъци в село Баня

Какво мислите за изграждането на сметище в Баня ?


Сметище депо отпадъци боклук БаняТази тема бе качена за коментар във Facebook от Фейсбук групата на село Баня. Доста противоречиви мнения се изказаха. Част от участниците твърдяха, че това депо за битови отпадъци, което други направо го наричат сметище или боклучарник няма да бъде опасно за здравето на хората и замърсяване на околната среда в Баня. Други стремглаво се възмущават от факта, че това "съоръжение" ще навреди на селото не само екологично, но и ще прогони доста посетители, които идват в Баня с цел туризъм или балнео почивка. Възмутителен е също и факта, че една част от младите хора одобряват изграждането на сметище, а друга просто нехае по темата.

Спазени ли са всички законови изисквания за изграждане на Депо за битови отпадъци в село Баня ? Кой/какво урежда изискванията за такива обекти ?

Оказва се, че има сериозни нарушения


Депо битови отпадъци Баня снимкиКато се съди от информацията, която Мариана Китанова предостави за Facebook група "Село Баня" има силно нарушаване на наредба № 7, а именно: (цитат от Фейсбук)

Мариана Китанова каза - "Ето това мисля, че ще ви е от полза да защитите позициите си и да не се допуска изграждането на депо за отпадъци във вашето село: При избор на подходящи терени за изграждане на съораженние за обезвреждане на отпадъци се спазва Наредба № 7 за изискванията, на които трябва да отговарят площадките за разполагане на съоражения за третиране на отпадъци (обн. ДВ, бр.81/2004 г.)". Местопложението на депата трябва да се съобразява с:

1.Изискванията за отстояние на границата на площадката.
2.Забраните и ограниченията, свързани с експлоатацията на санитарно-охранителните зони около водоизточниците и съораженията за питейно-битово водоснабдяване и за минерални води, използвани за лечебни, профилактични, питейни и хигиени нужди.
3.Наличие в района на площадките на:
  • Подземни води;
  • Крайбрежни води;
  • Незащитени водоносни хоризонти с максимално водно ниво на дълбочина, по-малка от 1 м под долния изолaционен екран на депото;
  • Общо и индивидуално водоползване и ползване на водни обекти;
  • Защитени територии;
  • Недвижими паметници на културата;
  • Площи, за които има разрешение за търсене и/или проучване на подземни богатства.

Извод
Видно от информацията, която Мариана е изнесла за депото в Баня не са спазено няколко от изискванията. Сметището е проектирано за построяване на около 1.5 км от Баня, ще бъде разположено буквално на няколко метра от река Драглищица и над нивото на водата, която пък се влива само 500 по-надолу в Бяла река, след още 500 м се вливат в река Глазне и всички заедно отиват в известната река Места, която минава през цяла Югозападна България и отива в Гърция. На това му се казва екологично съобразен проект по европейски стандарти, както казват господата управляващи и заинтересовани от осъществяването на проекта (много е чудно защо ли ?).
Виж още: Взеха проби от благоевградското сметище край Бучино


Още интересни теми:
Край на проект "Регионално депо-Кочериново"
Собственичка на земи спира регионалното депо в Кочериново?
Обръщение против изграждането на депо за битови отпадъци в Разложко
Среща с отворени врати на тема сметище в село Баня
Протест в село Баня срещу изграждането на сметище
Минерален плаж Баня се готви за плувният сезон
Теснолинейката Септември - Добринище атракция
Големи регионални проекти на община Разлог
Нов план за развитие на Парк Пирин
История на теснолинейката Септември - Добринище
760mm теснолинейно железопътна парна машина
Гара Аврамово през зимата
Възстановяването на локомотив 609.76 за 760 мм.
Парк за танцуващи мечки в Белица
Пирин Голф & Кънтри Клуб

Летописи за село Баня:

3 коментара:

  1. Дори и да го направят по "Европейски", в което силно се съмнявам, дори и да не предизвиква екологични и здравословни проблеми, то самият факт, че ще бъде някъде там, ще прогони хората, които искат да се радват на селото ни като балнероложки център.Абсурдни е просто в близост с профилактичен и туристически обект да се изгражда такова съоражение.

    ОтговорИзтриване
  2. Ехо баняни спите ли бе хора. Ще ви съсипят хубавото село, а вие чакате и нищо не правите по въпроса. Ако е необходимо бунт ще вдигнете, но това не го допускайте да се случи. Ще изтровите децата си и ще изгоните и без това малкото туристи в Баня. За нищо на света не позволявайте в селото да ви насадят гадното сметище. Тези мошеници от община Разлог ви се подиграват и разиграват народа както си искат ето това са те. Вие обаче си ги избрахте и сте си виновни.

    ОтговорИзтриване
  3. Коментар на адвокат Салиев : браво Силве !!! Аз лично те подкрепям !!! Застани зад обикновените хора .Съдийката в Разлог ако не е взела пари значи няма съвест или й е недостатъчна .Сигурен съм ,че нейното решение е мотивирано от външно /валутно/ или имотно убеждение.Неможе в ЕС да има открито сметище,където и да било. Къде са ХЕИ и РИОКОЗ!!!Да имат в предвид , че местата им в тези институции са вече заети ....само нека дойдат изборите!!! Браво госпожо,Дилова !!! Ти си мойта гордост !!!

    ОтговорИзтриване

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.