сряда, 6 април 2011 г.

Да изчистим България за един ден

Живеем на прекрасна планета, но я унищожаваме всеки ден, като изхвърляме тонове отпадъци навсякъде в населените места, горите, реките, моретата и океаните.

Какво представлява инициативата "Да изчистим България за един ден"


Чистим България един ден логоПо инициатива на bTV на 9 април 2011 г. започва най-мащабната кампания за почистване на страната ни от нерегламентирани сметища и разхвърляните навсякъде боклуци. Акцията започва от София, като постепенно ще обхване цялата страна без изключение. Живеем на прекрасна планета, но я унищожаваме всеки ден, като зхвърляме отпадъци навсякъде в населените места, горите, реките, моретата и океаните. Повечето хора смятат, че могат да изхвърлят боклука си навсякъде, защото фирмите по чистота ще се погрижат за събирането му, но така обаче планетата, на която всички ние живеем бавно се превръща в едно огромно и опасно сметище.

От къде дойде инициативата за мащабно почистване


Естония събират боклук снимки почистванеВъзможно ли е да почистим страната си само за един ден? Възможно ли е да изхвърлим тонове с боклук от междублоковите пространства, от крайните квартали на села и градове, от природата навсякъде около нас? Оказва се, че е възможно. Има европейски страни, които са успели да го направят. Примера е взет от Естония, където това се случило преди около три години. Всичко там тръгва от група приятели, които не са доволни да живеят в боклуци буквално разхвърляни навсякъде. В резултат на това на 3 май 2008 г. само за 5 чaса се събират 50 хиляди души, които изчистват около 40 хиляди тона боклук и така се поставя началото на най-мащабната за Естония кампания за почистване на страната.

Можем ли да изчистим България и как

Logo снимка почистване боклук сметищеЕкспертните оценки показват, че за това ще са необходими над 40 хиляди доброволци. Мотивирането на хората не се оказва лека задача. Важна роля вече имат не само екоорганизациите, защото колкото и да искат, те не могат да почистят една страна за един ден сами. Преди три години към общата каузата в Естония са привлечени политици, писатели, певци, известни личности, които не просто трябва да дадат личен пример в почистването, но и да се включат в реклами без хонорар. Фирмите и работодателите също са привлечени чрез различни рекламни послания. Под различна форма подобни почиствания е имало и в други страни. Сред тях са Украйна и Словения, които миналата година проведоха мащабни акции по почистването. Тази година се очаква да се включат страни от Шенген и някои като Сърбия, Хърватска, Бразилия, която планира да организира почистване на 6 юни Рио де Женейро. Португалия пък планира почистване през 2012-а. Подобно мероприятие се планира за идната година и в отделни градове на Северна Америка като Лос Анджелис, Холивуд, Маями, Денвър, Торонто и парк Ниагарски водопад.

Още по темата:
Да изчистим България за един ден - Промо видеоклип
Нов план за развитие на Парк Пирин
Грозни снимки от село Баня
Депо за битови отпадъци в село Баня
Опасно ли е сметището край Бучино
Часът на Земята 2011

0 коментара:

Публикуване на коментар

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.