петък, 3 юни 2011 г.

Протестен митинг в село Баня срещу депото за отпадъци



Протестен митинг село Баня сметище
Вчера 2 Юни - "Ден на Ботев", а по съвпадение и великият християнски празник "Спасовден" от 19:30 ч. в центъра на село Баня пред сградата на Кметство Баня се проведе протестен митинг - първият от предстоящата поредица протести в региона на Разложка котловина в знак на несъгласие срещу изграждането на ново сметище, така нареченото Депо за битови отпадъци на територията на Община Разлог. Представител на Selo-Banya.com бе на място на събитието.

Виж фотогалерия.

След следобедната буря, която се изсипа над Баня за около 20-ина минути времето "се усмихна" като вятъра утихна и изгря слънце, а това позволи на организаторите на протестният митинг да съберат притеклата се тълпа ... Виж цялата статия

3 коментара:

  1. Спомени от миналото?
    В Разлог от седмица си имат млад и красив кмет. Красимир Герчев няма управленски опит, бил е 2 г. общински съветник от групата на коалиция "Разум", но пък има солиден гръб. Трима са младите общинари в група "Разум", верни хора на бившия кмет Любен Татарски, сега депутат от ГЕРБ. Герчев всъщност идва от неправителствения сектор. Бил е шеф на кметския "Бизнес център "Места", който успешно усвоява пари по европроекти. Продължава тук

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми се иска хората от с. Баня да се обединят и да спрат безумието с изграждането на депото за битови отпадъци защото на този етап навсякъде по света тези депа се закриват и се изграждат заводи за преработка. Ако се допусне изграждането му това означава, че ще обречем красивата ни котловина на 30 години смрад и болести. Хора събудете се, управляващи вразумете се!

    ОтговорИзтриване
  3. Абе вие луди ли сте какви сметища какви депа ще правите. Човека от горния коментар е прав навсякъде по света считат тези съоръжения за остаряли и вредни, а ние ще се сдобиваме тепърва с такива??? Тия дето ни управляват общината няма ли да си съберат ума най-накрая? Много ми хареса един коментар от в.Струма под статията "400 се вдигнаха на протестен митинг срещу изграждането на сметище край с. Баня", който е написал така:


    Ето това мисля, че ще ви е от полза да защитите позициите си и да не се допуска изграждането на депо за отпадъци във вашето село: При избор на подходящи терени за изграждане на съораженние за обезвреждане на отпадъци се спазва Наредба № 7 за изискванията, на които трябва да отговарят площадките за разполагане на съоражения за третиране на отпадъци (обн. ДВ, бр. 81/2004 г.) ". Местопложението на депата трябва да се съобразява с:


    1. Изискванията за отстояние на границата на площадката.

    2. Забраните и ограниченията, свързани с експлоатацията на санитарно-охранителните зони около водоизточниците и съораженията за питейно-битово водоснабдяване и за минерални води, използвани за лечебни, профилактични, питейни и хигиени нужди.

    3. Наличие в района на площадките на:
    - Подземни води;
    - Крайбрежни води;
    1 м под долния изолaционен екран на депото;
    - Подземни води;
    - Незащитени водоносни хоризонти с максимално водно ниво на дълбочина, по-малка от 1 м под долния изолaционен екран на депото;
    - Общо и индивидуално водоползване и ползване на водни обекти
    - Защитени територии;
    - Недвижими паметници на културата;
    - Площи, за които има разрешение за търсене и/или проучване на подземни богатства.

    Видно от информацията за депото в Баня не са спазено няколко от изискванията. Сметището е проектирано за построяване на около 1. 5 км от Баня, ще бъде разположено буквално на няколко метра от река Драглишка и над нивото на водата, която пък се влива само 500 по-надолу в Разложката Бяла река, след още 500 м се вливат в река Баненска и всички заедно отиват в известната река Места, която минава през цяла Югозападна България и отива в Гърция. На това му се казва екологично съобразен проект по европейски стандарти, както казват господата управляващи и заинтересовани от осъществяването на проекта (много е чудно защо ли ?).

    Защо никой от управляващите не се е сетил, че водният басейн на река Места е защитена територия? Нима господата не знаят, че всички притоци на Места влизат във водния басейн на същата?

    ОтговорИзтриване

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.