сряда, 29 юни 2011 г.

Венера - загадъчната забулена планета! Обитаема планета в миналото, астрономически данни

Венера тайната планета загадка, наричана Зорница, Денница (Деница) и Вечерница

Снимки планета Венера Земя космос
Това, което сме научили досега, прави Венера по-загадъчна от което и да е във вътрешните предели на Слънчевата система космическо тяло. Първата загадка е въртенето на планетата. Какво кара Венера да се върти толкова бавно и какво е обърнало нейната ос на въртене почти наопаки, за да се върти в обратна посока? Единственият вероятен механизъм е близка среща с друго космическо тяло, чието гравитационно привличане е объркало Венера и е изменило нейните кинематични свойства до неузнаваемост. Дали това не е било сблъсък с някоя вече отдавна изчезнала планета от нашата Слънчева система. Или пък е, което е по-малко вероятно, смущаващото влияние на някакъв междузвезден нашественик? Това ние не можем да кажем. Но ако можем да се позовем на тази или накоя друга причина, за да обясним бавното околоосно въртене на Венера в обратна посока, то втората загадка - нейното приливно взаимодействие със Земята - е много по-трудна за разбиране. Третата загадка се отнася до атмосферата на Венера- не до високия слой от облаци, чиято обща маса е несъмнено много малка, но до количеството въглероден двуокис, който се съдържа в по-долните пластове.

Характеристика на планетата Венера


Планети Венера космос магнетизъм
Планетата Венера е нашата най-близка космическа съседка от планетите и очарователно украшение на вечерното и утринното ни небе е приковавала вниманието на човека почти толкова дълго, колкото и Луната. Нейното променящо се положение по небето е привличало вниманието на наблюдателите от древен Вавилон още две хиляди години пр. н. е., първите известни таблици за нейното движение са били съставени по времето на цар Амизадуга, през първата половина на седемнадесетия век пр. н. е.. Яркостта върху небосклона е извоювала на Венера почетно място в Пантеона на много ранни цивилизации под двойния образ на Хесперос - Вечерница, и Фосфорос - Зорница. Докато Луната е била покровителка на лова и плодородието, въплътени при древните гърци в богинята Артемида, Венера олицетворява богинята на любовта Афродита - ранг, който тя наистина е заслужила с игривите промени във външния си вид. Женствената й природа я е предопределила за ролята на планета-сестра на Земята и тя продължи да играе тази роля под своя непрозрачен воал от облаци приблизително до 60-те години, когато за пръв път през воала й проникна сътвореният от човека радар, а след това – и космически станции. И женствена до край, тя успя да ни измами със своя скромен външен вид!

Галилео Галилей 1611 г


Галилео Галилей снимки форогалерия
Случай да се проучи планетата се появява много след времето на цар Амизадуга и неговите жреци-астрономи, които се интересували само от външния й вид. В зората на телескопичната астрономия през 1611г. Галилео Галилей разпозна и изрази в една от своите анагрми-загадки (Майката на любовните връзки подражава на формите на Луната), че за един наблюдател с телескоп Венера наподобява фазите на Луната. Този факт е имал важни космологически последици по онова време, защото съгласно Птолемеевата астрономия, според която както Венера, така и Слънцето са обикаляли около Земята, Венера е била разположена между Земята и предполагаемата орбита на Слънцето. Но ако това е така, планетата не би могла да ни представя повече от половината от собственото си кълбо, т.е. тя би трябвало да изглежда като растяща, но недостигаща първа четвърт. Следователно, когато Галилей видял през телескопа си,че Венера- макар че никога не се отдалечава от слънцето на небето с повече от 48?- също показва фази, близки до полунощие, станало ясно, че Венера трябва да обикаля по-скоро около Слънцето, отколкото около Земята. Потакъв начин бил нанесен смъртен удар на Птолемеевата система за света. Все пак Коперниковата система не е била възкачена на трона само поради това, тъй като фактите, наблюдвани от Галилей, са били съвместими не само с тази система, според която всички планети, включително и Земята, обикалят около Слънцето, но и със системат на Тихо Брахе, според която всички планети обикалят около Слънцето, а заедно с него- и около Земята. Едно решение в полза на една от двете системи е трябвало да бъде основана на други принципи, които не са имали нищо общо с Венера.

Околоосното въртене на Венера - радар


Космически радар сателит планети информация


Изучаването на Венера в истинския смисъл започна на 10 март 1961г., когато бе установен първият радарен конатакт с планетата от Лабораторията за реактивни двигатели на Калифорнийския технологичен институт. Изпратените сигнали бяха с дължина на вълната 12,5см. и създадоха доловим сигнал-ехо след няколко минути(за отиване и връщане на сигнала). След тази дата значителен принос бе направен от обсерваториите “Линкълн” и “Аресибо” в САЩ, а също така и от Радиофизическия институт при Академията на науките на СССР.

Най- значителния принос на радарната астрономия в изучаването на Венера е определянето на нейното околоосно въртене. За планета като Марс, по повърхността на която ясно се наблюдават характерните особености, продължителността на нейното денонощие и положението на оста й могат да се установят телескопично по периодичните промени върху нейния диск. Венера обаче няма такива характерни белези, които да послужат за тази цел. Този факт е накарал астрономите от миналото да подозират, че това, което виждаме върху Венера през телескопа, не е истинската повърхност на планетата и че тя е скрита от погледа ни под постоянен слой от облаци с почти равномерна яркост, който се носи високо в атмосферата. Движението на някакви видими по повърхността черти се свързва следователно с движението на тези облаци, а не непременно с твърдата повърхност, скрита под техния непроницаем воал.

Още интересни теми:
Часът на Земята
Нов план за развитие на Парк Пирин
Анализ на минералната вода в село Баня
Лили Иванова разкри своята тайна диета
Едноседмична програма за отслабване
Смехотерапия лекува болести
Зловещите софийски улици
Извънредна пресконференция LOOP Elevation
360° изглед от LOOP Elevation
Elevation Music Festival прекратен
Elevation Music Festival Разлог
Израелци ще почиват в село Баня
Нов плувен басейн в село Баня
Ново заведение отвори врати в село Баня
Selo-Banya.com информационен туристически портал на село Баня
Минерален плаж Баня откри новият плувен сезон
ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, Баня с победа на Млад огнеборец
Великден - традиции в село Баня, Благоевградско
Деца от Баня разбиха елитна гимназия в Банско

0 коментара:

Публикуване на коментар

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.