петък, 10 юни 2011 г.

Вестник Струма: "Извънредна пресконференция в Благоевград с аргументи и протест"

Вчера порталът Selo-Banya.com съобщи за проведеното мероприятие, а днес Електронното издание на Югозападният ежедневник в.Струма публикува голяма статия за състоялата се вчера в Червената зала на Американски Университет "Извънредна пресконференция в Благоевград с аргументи и протест". "Новото депо освен че ще доведе до подобряване чистотата на района, която е решаваща за развитието на туризма, ще допринесе и за разкриването на 200 работни места" и още "Протестиращите обаче не приеха доводите и се заканиха да протестират докрай", обяснява изданието на ежедневника.

Да спечелят 25 000 000 лв. от ЕС, или да плащат наказателна такса от 700 000 лв. годишно, като всеки ще се бръкне двойно в джоба

Красимир Герчев Иван Гюров пресконференция депо
Да спечелят 25 000 000 лв. от ЕС, или да плащат наказателна такса от 700 000 лв. годишно, като всеки ще се бръкне двойно в джоба

16 имота с обща площ под 30 декара трябва да се отчуждят за нуждите на бъдещото депо за преработка на битови отпадъци в село Баня, община Разлог, процедурите са задвижени, вече има отхвърлени три от жалбите срещу законосъобразността на обекта и тъй като и останалите са идентични, очакваме съдът да се произнесе аналогично и по тях, обяви вчера ръководителят на проекта Иван Гюров. Заради общественото напрежение, което възникна сред жителите на селото заради депото, кметът на Разлог Красимир Герчев вчера даде специална пресконференция в Благоевград в присъствието на експертите, изготвили оценката за въздействие върху околната среда /ОВОС/, и проектанта на депото Даниела Великова.


Защо избрахте точно Баня да събира боклука на Разлог и района, ще съсипете уникалните природни дадености и ще сложите спирачка за развитието на туризма в селото, попитаха кмета група протестиращи, които бяха дошли на пресконференцията с плакат “Не погребвайте Баня и Разложката котловина”.

Говорим за депо за обработка на битови отпадъци, а не за сметище, става дума за модерно съоръжение, което ще има сепарираща инсталация, в края на всеки работен ден натрупаните отпадъци ще се покриват с 20 сантиметра пръст, за да не се разнасят миризми и прах, а дъното ще бъде изолирано с 20 сантиметра глина, за да не проникват отпадъци в подпочвените води, увери протестиращите проектантът Даниела Великова. Тя стигна и по-далеч, като ги убеждаваше, че депото е проектирано да издържи на земетресение 9-а степен по скалата на Рихтер, тъй като Разлог е в сеизмична зона.

Депото не е в града, защото още през 2008 г. тогавашният министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров отхвърли предложението на ОбС да се модернизира градското сметище. Малко по-късно бе отхвърлено и второто предложение сметта да се депонира в Елешница, затова се стигна до варианта Баня, каза кметът Красимир Герчев. Той обясни, че депото ще е с обща площ 200 декара, сметта ще се обработва върху 70 декара, а останалите ще са за озеленяване и изграждането на помощните сгради.

Инвестицията е за 25 000 000 лв., които са изцяло от програма на ЕС, но ако процедурата по представянето на работния проект не приключи до края на август, финансирането ще бъде загубено и общината ще трябва да плаща със собствени средства. След няколко години, като наказателни такси от ЕС, че не сме решили въпроса с отпадъците, общината ще плаща около 700 000 лв. годишно. Като вземем предвид и че в момента разходите за извозването на сметта са 1 млн. лв., означава, че такса смет в общината ще скочи двойно, напомни инж. Герчев.

Новото депо освен че ще доведе до подобряване чистотата на района, която е решаваща за развитието на туризма, ще допринесе и за разкриването на 200 работни места, докато трае строителството, и още 30 за период от 30 г., аргументира се общинският кмет. Той контрира и нападките, че Разлог пренебрегва интересите на село Баня за развитие на туризма, като изнесе следните цифри: само за последните три години в Баня са вложени 5 456 955 лв. за подобряване на инфраструктурата, нито едно друго село от общината не е получило такава финансова инжекция.

Протестиращите обаче не приеха доводите и се заканиха да протестират докрай.

Източник: в.Струма

1 коментар:

  1. Настъпвайте ги здраво, ако искате да постигнете успех като нас в Кочериново. Като видяха, че с хората на глава не се излиза, а и допуснатите нарушения са налице просто мирясаха и нещата се решиха. Значи можело е и по други начини да се подходи, но защо трябваше да ни предизвикват да им го покажем. Ако трябва отидете пред инстанциите в София, за да има ефект, но не се отказвайте баняни. Имате много голям шанс да постигнете успех, особено сега на прага на предстоящите избори. Или ще се съгласят с вас или рискуват да изгубят изборите. Напъвайте здраво сега му е времето. Пожелавам успех на протестиращите и наказание на онези, които злоупотребяват с човещината на обикновения човечец. (Инициативен комитет на град Кочериново)

    ОтговорИзтриване

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.