събота, 19 март 2011 г.

Ангел Костадинов Даракчиев (1855-1936)

Кой е Ангел Даракчиев ? Кога и къде е роден ?


Ангел Даракчиев кмет село БаняРоден е в село Баня в сравнително заможно семейство. Баща му е бил търговец на добитък. Самият Ангел израства като буден и буен младеж. Винаги е готов да налети на бой с турчетата в селото. Страстен ловец, като ходи на лов винаги е с оседлания си жребец. Завършва американска гимназия в град Самоков. Учителства в различни български градове. Двукратно посещава град Лондон - Англия с общ престой там около година и половина, опитвайки се да стане търговски представител на английски фирми в България, но не успява. Силно го впечатлява застрояването на новата част на Лондон с широки и прави улици и много зелени площи. Овладява добре английския език, с което през 1914 година изумява цар Фердинант при посещението му в село Баня да разгледа минералните бани. По време на Първата световна война е чиновник по държавните имоти в град Куманово.

Кога Ангел Даракчиев става кмет на Баня ?


През 1920 - 1921 година става кмет на село Баня, без да получава заплата, разчитайки само на пенсията си от 60 лева. Възлага разработването на регулационен план на село Баня, по подобие на град Лондон с широки и прави улици, с просторни парцели с достатъчно място за дом, стопанска постройка и градинска част за всяко смемейство, както и отреждането на терени за обществено стройтелство и места за отдих на възрастните и за игри на децата.

Последни мигове от живота на Ангел Даракчиев


На старини се парализира и до смъртта му през 1936 година за него се грижи Мария Пачеджиева, а след нейната кончина - синът й Христо Гр. Бояджиев. Поръчението на дядо Ангел още приживе е да бъде погребан в горичката на местността "Женско бърдо", създадено по негова инициатива. Желанието му не е изпълнено защото там е имало турско гробище и жените на село Баня са пожелали той да бъде погребан по християнски и то при своите съжители.

Текстът е изваден от книгата на Атанас Ячков от Баня - "Баня - сърце и огън от България"

Още интересни теми:
Фейсбук Група "Село Баня" - група инициативни българи
Деца от Баня разбиха елитна гимназия в Банско
Депо за битови отпадъци в село Баня
Протест в село Баня срещу изграждането на сметище
Анализ на минералната вода в Баня
Владимир Колчагов обвини всички служители от Община Банско
Нов план за развитие на Парк Пирин
Протест в Банско заради проверка от ЕС
Големи регионални проекти на община Разлог
Общински съвет Разлог - протоколи и решения
Корупция - Мнения коментари сигнали идеи
Община Разлог спечели делото за сметище в Баня
Vitaslim - отслабване, красива коса, кожа и здрави нокти

0 коментара:

Публикуване на коментар

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.