вторник, 24 май 2011 г.

Обръщение против изграждането на депо за битови отпадъци на територията на Разложка котловина

По инициатива на група граждани в Разложко се разпрoстранява Обръщенение против изграждането на Депо за битови отпадъци на територията на Разложка котловина. Инициативата организира ново събиране с отворени врати на 27 Май в читалището на село Баня от 18:00 ч. Selo-Banya.com получи информация, че са поканени известни депутати, кметове и техни заместници, общински съветници на община Разлог, еколози, известни медии, представители на правни институции.

Да защитим правата си

Обръщение към населението на Разложка котловина!


Копие на обръщението разпространено в Разложко:

Обръщение изграждане депо сметище Баня
"Уважаеми жители на Разложко, Към вас се обръща инициативен комитет от жители на с. Баня, силно разтревожени от действията на общинската управа на Разлог по изграждането на регионално депо /сметище/ за отпадъци на четирите общини в котловината - Разлог, Банско, Белица, Якоруда. Проектът предвижда регионалното депо да бъде изградено на 1,5 км североизточно от с. Баня, в близост до пътя, свързващ четирите селища - Баня, Долно и Горно Драглише и Добърско, които селища свързват бъдещето си с развитието на туризма.Сметището е проектирано да действа като такова в следващите 30 години.От нас се иска да вярваме и да дадем доверието си за едно такова трайно мероприятие, което ще присъства и в живота на нашите деца.


Обръщение изграждане депо сметище Баня
Как да вярваме като още в самото начало, при проектирането на депото, действията са опорочени - с нарушаването на законови процедури при отчуждаването на имоти, с подвеждането на общинските съветници, с тиражираните лъжи, че собствениците на имоти ще вземат стотици хиляди левове/ за над 30 дка частни имоти сумата е общо 60 000 лв. за всички собственици/, с нарушени тръжни процедури, довели още от сега до санкции в размер на 180 000 лв., с отсъствието на истинско обществено обсъждане при положение, че изпълнителната власт в Разлог разполага с администрация от над 200 души. Демонстрираните методи на работа с нищо не гарантират, че предписанията на Министерството на околната среда и водите за проекта / т.н. ОВОС/ ще бъдат стриктно изпълнени.

Как да вярваме, че избраният терен е единствения подходящ, след като депото е регионално? Искаме убедителни аргументи, че в цялата Разложка котловина това е най-подходящото място.
Как да вярваме, че предвижданото депо е безобидно безопасно когато четем съгласователното писмо на Министерството на здравеопазването? То изисква депото, обхващащо около 200 дка, да бъде опасано с плътна ограда с височина не по-малка от 2 метра и с лесозащитен пояс от бързорастяща дървесна и храстовидна растителност - заради естетиката ли е всичко това или поради други причини? От училищната скамейка знаем, че сметищният газ - сероводород, метан, амоняк, е опасен и силно вонящ. А проектът е точно за сметище и то разположено в непосредствена близост до туристическа и селищна пътна артерия. Като се има предвид, че улиците на селищата не се мият и са в окаяно състояние, нищо не ни гарантира, че пътните трасета до сметището ще се подържат в добро състояние и ще се оросяват през сухия период на годината, както го изисква гореупоменатото Министерство. То обръща внимание така също и на замърсяването на подземните води от инфилтрирани токсични вещества, отделящи се при третирането на отпадъците. Това, вливайки се в р. Места, логично ще води до образуването на аерозолен токсичен смог, най-вече при късните есенни мъгли, характерни за нашата котловина.

Как да вярваме, че проектираното депо е модерно, след като и най- беглото сърфиране из Интернет ни показва, че депата са остарял метод, който не само че нанася вреди на околната среда дори и при най- стриктното спазване на всички изисквания, но на практика унищожава и прави неизползваеми за десетки години след прекратяване на действието си, площите върху които са разположени. А по-голямата част от терена на проектираното депо са земеделски земи, които трябва да ги забравим в следващото столетие. Имаме си и местен пример - табаните от бившите заводи. Модерният метод са заводите за преработка на отпадъците.

Как да вярваме, че ще има работни места и инвестиции в Община Разлог след като никой не е благоволил да каже до сега колко и какви ще са те - конкретно и ясно, а не с общи и мъгляви обещания. Дали обещаните инвестиции не са всъщност компенсация за вредите, които ще понесем?

Толкова много въпроси и тревоги, а местната власт в Разлог ни обяснява стратегическото значение на депото чрез пресата. Няма и не искаме сляпо да вярваме, искаме да знаем, искаме да бъдем убедени и сигурни, че инициативата е наистина в интерес на хората. Местната власт преди риторично да пита дали знаем какво ни чака при евентуален провал на проекта да беше си свършила професионално и коректно работата. Защото пред нас е примера на Кочериново - активната позиция на местното население, водено от инициативен комитет, доведе до отмяна на решението за изграждане на депо, намиращо се на около 30 км от Рилския манастир т. е. заради развитието на туризма. Ние също свързваме бъдещето си с туризма!"

Още интересни теми:
Край на проект "Регионално депо-Кочериново"
Собственичка на земи спира регионалното депо в Кочериново?
Протест в село Баня срещу изграждането на сметище
Какво мислите за изграждането на сметище в село Баня
Община Разлог спечели делото за сметище в Баня
Иван Гюров се похвали пред Агенция Фокус за новото депо в Баня
Взеха проби от благоевградското сметище край Бучино
Грозни снимки от село Баня
Kметовете на Банско и Разлог предложиха нов план за развитие
Големи регионални проекти на община Разлог

0 коментара:

Публикуване на коментар

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.