петък, 27 май 2011 г.

Село Баня продължава с протестните дeйствия срещу изграждането на сметище на неподходящ терен в Разложко

Село Баня е готово с цената на всичко да спре депото за отпадъци

Кметските наместници бяха подложени на канонада от неудобни въпроси, на което те не издържаха и напуснаха залата

Село Баня протестира срещу сметище
По-рано този месец на 10 Май 2011 г. в село Баня се проведе предварителна среща на граждани от село Баня за обсъждане на план за ефективни протестни действия срещу изграждането на Открито депо за предварително третиране на битови отпадъци в непосредствена близост до населеното място около 1,5 км в северна посока от Баня на пътя за селата Долно Драглище, Горно Драглище и Добърско. Хората тогава казаха, че това е само началото и с цената на всичко няма да допуснат въпросното сметище да бъде построено, което са убедени, че щe навреди на екологията и развитието на туризма в региона.

Тук може да видите Решението на МОС за депо село Баня:
[DOC] МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ - От тук можете да свалите копие на Р Е Ш Е Н И Е № БД - 03/2009 г. ПО ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА Формат на файла: Microsoft Word
[..] blriosv.hit.bg/in/Invest/Doc/BD_03_2009.doc

Втора протестна среща срещу депото се състоя на 27 Май от 18:00 ч


Протести депо отпадъци Разлог Баня
Днес 27 Май в читалище просвета в Баня се състоя втора среща на граждани, на която присъстваха поканени представители на община Разлог. От инициативният комитет на гражданската позиция в Баня предадоха за Selo-Banya.com, че покани за присъствие са били връчени на кмета Герчев и заместник кметове от общината, както и на общинските представители от село Баня в общински съвет Разлог. Единствените уважили поканата бяха двамата заместник кметове Иван Гюров и Венцислав Гърменов, които всъщност бяха поканени да отговарят на въпроси от трибуната, а от общинските съветници присъства единствено Атанас Кехайов, който не пожела да коментира темата.

Протести депо отпадъци Разлог Баня
Срещата общо взето протече бурно, защото хората бяха афектирани от това, че според тях община Разлог е провела цялата процедура по проекта и одобрението му почти на "закрити врати" и населението в Разложко не е било достатъчно информирано. Заместник кметът Гюров се опита да разясни на публиката факти около проекта за въпросното депо, но присъстващите реагираха бурно и буквално заляха залата с въпроси, на което общинските представители не издържаха и демонстративно напуснаха срещата.

Какво следва от тук натам ?


Протести депо отпадъци Разлог Баня
Гражданското общество в село Баня е категорично, че процедурата по предстоящото сметище трябва да бъде спряна и трябва да се привлече вниманието и на околните населени места, защото според думите на Елена Ковачева от НТС Разлог това сметище ще ни върне във времето на известните заводи за дрoжди и КЦХ, които бълваха отровен дим в Разложко години наред. Тя потвърди, че според научни факти за геологията на региона ще пострадат всички населени места от Разложка котловина в т.ч. Разлог, Банско, Баня, Годлево, Долно и Горно Драглище и село Добърско. "Географията на региона е такава, че отделените отровни газове няма да могат да се разсейват, поради специфичното релефно разположение и те ще "полягат" ниско долу и не искам да предвиждам колко пагубни за населението ще са последствията. Призовавам всички тук в тази зала да проявят здрав разум и да направят каквото е необходимо.", каза Елена Ковачева.

В края на срещата присъстващите граждани изразиха готовност да се борят докрай, за да не се допусне изграждането на Депо за битови отпадъци на неподходящ терен в границите на Разложка котловина. Хората са категорични, че такова съоръжение е абсолютно опасно за бъдещето на региона и подрастващото поколение. Всички бяха единодушни и подкрепиха намерението да се регистрира по съдебен път Гражданско сдружение за развитие на село Баня и Разложка котловина. Предложени бяха и членове от селото, които да фигурират в предстоящата регистрация на сдружението, която ще има за цел да подпомага развитието на региона, да информира и да насочва мнението на хората в своя защита. Същевременно това сдружение ще има за цел да търси пряка отговорност на управляващите и да се бори за правата на населението... Това казаха ентусиазираните граждани от село Баня за Selo-Banya.com

Тук може да видите Решението на МОС за депо село Баня:
[DOC] МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ - От тук можете да свалите копие на Р Е Ш Е Н И Е № БД - 03/2009 г. ПО ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА Формат на файла: Microsoft Word
[..] blriosv.hit.bg/in/Invest/Doc/BD_03_2009.doc

Още интересни теми:
Край на проект "Регионално депо-Кочериново"
Собственичка на земи спира регионалното депо в Кочериново?
Обръщение против изграждането на депо за битови отпадъци в Разложко
Какво мислите за изграждането на сметище в село Баня
Община Разлог спечели делото за сметище в Баня
Иван Гюров се похвали пред Агенция Фокус за новото депо в Баня
Взеха проби от благоевградското сметище край Бучино
Грозни снимки от село Баня
Kметовете на Банско и Разлог предложиха нов план за развитие
Големи регионални проекти на община Разлог

7 коментара:

  1. Може ли некой да ми обясни защо не е присъствал Герчев на срещата нали пуска разни опровержения на разложкиа им сайт. Защо не са дошли и саветниците от Бане Дръдалов и Груев които са гласували ЗА това сметище? Не ги е срам защото ние ги избрахме и тогава ни обещаваха да помагат на селото безсрамници. Помните ли как Татарски обещаваше ще направим селото ви райска градина. Да бе егати райската градина е Бане в момента потънало е отсекаде в мръсотия и мизерия. А сега и сметище да ни набучите и ептен че станеме райска градина ама требва с противогази да се движим. Как не ве е срам всичките виновни за това целата разложка котловина да я отровите и да погубите народа и туристите. Махайте се сички от там не ве е срам мошеници

    ОтговорИзтриване
  2. Kak da ti dojdat savetnicite Risto Dradalov i Bore Gruev nali trqbva da otgovarqt na vaprosa za6to sa glasuvali za smeti6teto. A Ger4ev za6to da idva nali si ima pionki kato Giurov i Garmenov da obirat kalaq. Ne znam samo Garmenov za6to varvi sre6tu horata ot seloto kato mu udarqt 6uta kade 6te ide posli nikoj ot Banq nema da go pogledne a sy6to i drugarite banenski savetnici. Towa sa tiq deto nie gi izbirahme vsi4ki sa otka4ili po ne6to ot celata afera tova e da go znaete wsi4ko e ikonomi4eski interesi...

    ОтговорИзтриване
  3. "Да се отрови котловината"...абе некой от вас умници дали е видял как не спира да гори сегашното сметище-или не е проблем, защото е по-близко до Гдлево и разлог, а не до Баня. Ето това се вика отрова. Хората ви предлагат модерно сметище по европейски модел и финансиран с евро-пари! Истаината е, че целия фарс се разиграва от 2-3 човека, които си правят безплатен PR!

    ОтговорИзтриване
  4. Горния коментар навярно има в предвид Благо Дункин, че се възползва от ситуацията? Ами нека да се възползва, защото е хитър е идва на срещите човека, а даже се изказва в помощ на протеста. Аз ододбрявам нападките му към бившия кмет, защото по времето на Татарски и сега важните решения в общината са взимани еднолично от Татарски. Вярвате ли, че тази хиена ще позволи на друг да бърка в неговата каца с мед. Татарски ако беше толкова тъп нямаше да стигне до тук и да притежава акции във разни фирми за милиони евро бе хора. Това е един преуспял тип от съвременната мафия, която не използва силовите методи на дебеловрати момчета, а използва остър ум и силата на парите и словото, за да манипулира обществото и да печели ореол. Защо се заблуждавате хора осъзнайте се. Колко имоти открадна Татарски на Кулиното, колко заменки се направиха по негова идея и подкрепа. Повярвайте, че става дума за много пари, ама наистина много, колкото дори не предполагате. Ето това е вашият кадър Татарски - в София го наричат босът на Югозапада. Той преуспя благодарение на вашето невежество и примирие към съдбата, той преуспя благодарение на вашето бездействие. Аз лично съм чувал да казва, че хората от разложко са достатъчно тъпи и елементарни, за да можеш да ги манипулираш и управляваш без кой знае какво усилие.

    ОтговорИзтриване
  5. Банялии събудете се, че жалко за хубавото село. Чува се че този протест ще извади на яве доста далавери покрай сметището, но от вас се иска да мобилизирате цялото село. Необходимо е да го направите, защото аз прочетох Решението на МОС за депо село Баня и направо паднах от стола. Това което пише там си няма нищо общо с това, което скъпите шефове от общината твърдят, че ще стане. Казвам ви ако прочетете разрешителното ще разберете колко жестоко сте били излъгани всички, за да може някои господа да си напълнят джоба за сметка на здравето на хората.

    ОтговорИзтриване
  6. Аз мисля, че депо за сметище трябва да има, защото всеки разбира, че боклуците ни трябва да отиват някъде. Някои от горните коментари обаче имат основание да се възмущават, защото наистина населението няма яснота по въпроса. Никой не е дошъл да обясни на населението за това съоръжение и по пътя на логиката съм склонна да мисля, че има нещо нередно. Разбрах че обявите за решението на Община Разлог са били пускани във вестник "Вяра" и "Сега", а аз до сега не съм знаела, че съществува такъв в.Вяра. Е как тогава да съм информирана за намеренията на общинските решения. Имало и някакъв интернет сайт на община Разлог. Добре де ама майка ми, която е на 72 години вече как да стигне до тази информация, както освен телевизия тя друга медия не следи, поради обективни причини. Призовавам всички управляващи да излязат достойно пред избирателите си и да обяснят какво става ? Защо е това затъмнение около изграждането на депото? Защо не сме били добре информирани? Защо сега разбираме, че и град Разлог, и другите селища ще бъдат застрашени? Защо процедурата е обявена в безизвестен вестник? Кой има интереси в случая? Кой кого се опитва да измами? Защо ние избирателите сме излъгани? (М.В. от Разлог)

    ОтговорИзтриване
  7. Истината е, че тук става дума за много големи комисионни не се ли досещате? Никой не мисли за народа тия от общината ги интересуват само процентите какво се учудвате. Затова на идващите избори мислете добре какво правите. ((;

    ОтговорИзтриване

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.