сряда, 11 май 2011 г.

Протест в село Баня срещу изграждането на сметище

Готвят се протестни действия на граждани от село Баня, Разлог, Горно Драглище и Добърско

ПРИЗИВА ПОД НАСЛОВ "ДА СПАСИМ СЕЛО БАНЯ" СЕ ПРЕОБРАЗИ И ВЕЧЕ Е - "ДА СПАСИМ РАЗЛОЖКАТА КОТЛОВИНА"

Граждани от село Баня, Разлог, Горно Драглище и Добърско са готови за ЕФЕКТИВНИ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ


На 10 Май 2011 г. в село Баня се проведе предварителна среща на граждани от село Баня за обсъждане на план за ефективни протестни действия срещу изграждането на Открито депо за предварително третиране на битови отпадъци в непосредствена близост до населеното място около 1,5 км в северна посока от Баня на пътя за селата Долно Драглище, Горно Драглище и Добърско.
Протести Баня Разло Банско Драглище
Навярно доста от гражданите на Баня не са научили, но решението за срещата беше взето от инициативен комитет, който се сформира два дни преди това и първата срещата беше организирана по спешност за обсъждане на план за по-нататъшни действия. От инициативната група съобщиха, че това e предварителна среща за сондиране на мнения на жители на село Баня за съставяне на план и разгласяване на намеренията за сериозни протестни действия докато нещата не получат обрат в полза на хората. Следваща среща се предвижда да се проведе до 10-ина дни като на нея ща са поканени да присъстват настоящи кметове и общински съветници в община Разлог, които ще трябва да отговорят на въпроси на населението и бизнеса от Баня и цялата Разложка околия.

Тема на срещата в село Баня



Село Баня протестира срещу сметище
Водещите на мероприятието обявиха, че са констатирани сериозни нарушения при протичането на цялата процедура, за което има уличаващи документи, а именно - избор на подходящ терен за построяване на депо, преотреждане на земи, тръжни процедури за изпълнители на обекта, подвеждащо гласуване на общински съвет, импровизиран присъствен списък за обществено обсъждане на ПУП и много други. Тези и други твърдения бяха подкрепени от някои от поканените гости на срещата, които присъстваха по покана на инициативният комитет и имат пряк достъп до информация или уличаващи документи по случая.

Изказвания и мнения на граждани и гости на срещата


Баня Разлог Драглище Добърско протест
Организаторите на срещата бяха поканили граждани от други селища на община Разлог, компетентни специалисти по екологичната обстановка в региона, настоящи членове на Общински съвет Разлог, бивши и настоящи кметове на населени места от общината, бивш заместник кмет на община Разлог. На гостите дори им бяха раздадени табелки с надпис на населеното място, което представляват. Имаше доста остри изказвания и мнения относно прозрачността на целият проект.

Граждани община Разлог протест депо
Голяма част от гостите и местните жители са на мнение, че са били лъгани и не добре информирани за случващото се в региона и проекта за изграждане на депо за отпадъци. Много от хората са останали с впечатление, че въпросното депо ще бъде закрит съвременен Завод за преработка на отпадъци и казаха, че са научили за проекта съвсем скоро като са получили силно изкривена информация.

Граждани община Разлог протест депо
Другото от което граждани и гости на мероприятието бяха притеснени беше, че те на са разбрали нищо за Обществено допитване и Обществено гласуване на ПУП за преотреждане на земи в землището на село Баня, което е било осъществено на тъмно и при доста съмнителни обстоятелства и на всичко отгоре без нито един присъстващ гражданин на село Баня или населени места като Долно Драглище, Горно Драглище, Годлево или Добърско.

Елена - хотелиер от село Баня
- С цената на всичко не трябва да допускаме това сметище да бъде изградено в нашето чисто и красиво село. Трябва да направим всичко възможно да се противопоставим на подобни проекти, които единствено ще навредят на здравето на хората в цялата Разложка котловина и имиджа на Баня като курортно селище. Нека заедно да направим село Баня и цялата котловина райска градина, а не регионално бунище, в каквото някои хора искат да го превърнат.

Васил Ефтимов - бивш кмет на село Баня
- Уважаеми съграждани, ако допуснем този боклучарник да се построи в Баня, най-добре ще е да обявим къщите си за продан и да се изселим от това село. Ако е необходимо ще блокираме пътя и цялата община Разлог, и с цената на всичко няма да допуснем сметището да се построи там, където настоящето управление на община Разлог и определени мафиотски кръгове около нея смятат да построят.

Стойко Бояджиев - бивш кмет на село Баня
- Аз мисля, че настоящето управление на община Разлог, както и предишното работи единствено в минус на село Баня и ние трябва да направим нещо. Предлагам да бойкотираме предстоящите избори наред с други мерки, но това сметище не му е мястото там на това място.

Георги Донев - гражданин от село Баня
- Уважаеми банялии, предлагам да се организираме в ефективни протестни действия спрямо престъпното управление на общинските ръководители и общинските съветници, които бяха избрани от нас, и на които ние гласувахме доверие, а те ни водят към сигурна пропаст и обричат бъдещите поколения на бавна, но сигурна смърт вследствие на отравяне от вредни газове.

Елена Ковачева - гражданин от град Разлог
- Категорично съм против изграждането на сметище на това място в разложката котловина. Екологичното равновесие на цялата долина ще бъде нарушено и потърпевши няма да са само жителите на Баня, а със сигурност ще пострадат и съседните Банско, Разлог, Драглище, Добърско и Годлево. Географията на региона е такава, че всички отделените отровни газове няма да могат да се разсейват, поради специфичното релефно разположение и те ще "полягат" ниско долу и не искам да предвиждам колко пагубни за населението ще са последствията. Припомнете си годините на бившите заводи в Разлог КЦХ и Дрождите - ето така ще се разстилат газовете и ще стоят в продължение на месеци, особено през зимните периоди. Призовавам всички тук в тази зала да проявят здрав разум и да направят каквото е необходимо.

Благой Дункин - бивш зам. кмет на община Разлог
- Този проект започна обсъждане още по времето на кмета Татарски, а аз бях заместник кмет. Проучването първоначално беше възложен на мен, но в последствие го възложиха на друг заместник - Иван Гюров. Искам само да подчертая, че са допуснати изключително много административни и тръжни нарушения, всичко е обсъждано и подписвано на тъмно и явно си личеше, че става дума за икономически интереси насочени към приближени фирми. Искам още да кажа, че село Баня ще изгуби и минералните си води, защото те са вече под владение на община Разлог. Несъмнено има скрит подтекст в това и в най-скоро време специални водопроводи за топла вода ще поемат в пососка Разлог и Банско, а Баня ще се превърне в бунището на региона.

Силвана Дилова - адвокат на засегнатите собственици на частни имоти
- Аз съм силно възмутена от развитието и начина, по който изгубихме делото срещу община Разлог. Съдийката по делото ни даде да разберем, че нямаме никакъв шанс и делото е предрешено. Тя толкова тенденциозно ни "отряза", като буквално ни се подигра и изобщо не пожела да разгледа събраната от хората подписка срещу изграждането на депо в региона. Категорична съм, че имаше външна намеса в изхода от делото и със сигурност то бе повлияно от Любен Татарски, който има силно влияние в региона и икономически интереси от изграждането на това депо. Тук става дума за европейски пари, които ще бъдат предоставени на приближени до Татарски и настоящият кмет Красимир Герчев строителни фирми. И аз мисля, че е крайно време прокуратурата да се самосезира по случая и по отношение на бизнес влиянията на бившият кмет на Разлог и сегашен народен представител - Любен Татарски, който е основен организатор на влиятелен картел на територията на Югозападна България.

Емилия Кадурина - общински съветник в община Разлог
- Всички съветници бяха подведени за гласуването по проекта. Всичко се оказа една добре скълъпена измама, която се прекара през общинският съвет. Аз лично разбрах какво е станало и че са вмъкнати и частни имоти в проекта, чак след като видях публикация във вестник "Струма".

Иван Цирков - кмет на село Горно Драглище
- Честно казано и аз като гражданин и кметски отговорник на едно засегнато населено място в региона съм доста притеснен от действията на бившето и настоящето управление на община Разлог. За сега нямам лична позиция по случая, но предвиждам да се информирам добре за обстоятелствата около изграждането на депото и ако се наложи аз и мойте съграждани от Горно Драглище ще се включим в евентуални протестни действия заедно с цялото недоволно население на Разложка котловина.

Калинка Саева - от село Баня
- Аз бях един от посетителите на сродното депо за отпадъци в Созопол, което посетихме по идея на общинска администрация Разлог. Наистина ми се видя много чисто там, а служителите потвърдиха, че има строг контрол и наблюдение на процеса. Ако бъда откровена обаче искам да кажа, че навярно господата бяха предупредени за нашето посещение, защото си личаха скоропочистените участъци около района, в които ние пребивавахме. Някои от работещите там казах, че иначе доста се усеща пареща и неприятна миризма в региона. Ако се има в предвид, че въпросното сметище в Созопол е на около 15-ина километра от населеното място и е построено на висок хълм съм склонна да вярвам, че няма да вреди на този град. Тук в Баня обаче обстоятелствата са различни. Депото ще бъде само на 1,5 км от селото, на 3 км от Долно Драглище, на около 6 км от Банско и Разлог и много се опасявам, че последствията ще са фатални. Категорично заявявам, че не желая това сметище да бъде изградено тук, където съм родена и винаги съм се възхищавала на красивата гледка към планините и чистият въздух, който получаваме благодарение на тях.

Мария Юрганчева - хотелиер от Баня
- Обявявам се твърдо против изграждането на това депо в непосредствена близост до Баня. Призовавам всички хотелиери и собственици на бизнес в Баня да се включат в протестната кампания за спиране на проекта за ново сметище и заедно да се борим докрай. За село Баня и цялата Разложка околия има един правилен път за развитие и той е в насока туризъм и балнеолечение. Това депо обаче ще наруши екосистемата на цялата долина, а въздухът ще стане силно опасен, което ще пропъди всички желаещи да прекарат една добра почивка на планина, съчетана с балнеология и SPA. Нима трябва да съсипваме ползата от безценните минерални извори на село Баня, на които се радват хиляди хора всяка година. Моето семейство както и други хотелиери сме взели сериозни кредити, за да построим хотели и търговски обекти, защото сме разчитали на туристическият интерес към Баня и региона. Ако си отидат обаче туристите ние на какво ще разчитаме, за да преживяваме и откъде ще идват доходите ни, за да върнем задълженията си към банките. Аз и моето семейство ще направим всичко възможно, за да попречим на налудничавата идея за изграждане на депо за отпадъци в Баня.

Георги Бояджиев - гражданин на Баня, наскоро завърнал се от чужбина
- Това е недопустимо и ние ще направим всичко възможно, за да възпрепятстваме изграждането на това сметище. Предлагам да организираме следваща среща като информираме всички граждани на разложка околия и поканим всички влиятелни медии да присъстват на гражданският протест.

Още интересни теми:
Село Баня е готово с цената на всичко да спре депото за отпадъци
Край на проект "Регионално депо-Кочериново"
Собственичка на земи спира регионалното депо в Кочериново?
Обръщение против изграждането на депо за битови отпадъци в Разложко
Какво мислите за изграждането на сметище в село Баня
Община Разлог спечели делото за сметище в Баня
Иван Гюров се похвали пред Агенция Фокус за новото депо в Баня
Взеха проби от благоевградското сметище край Бучино
Грозни снимки от село Баня
Kметовете на Банско и Разлог предложиха нов план за развитие
Големи регионални проекти на община Разлог

10 коментара:

  1. Коментар на адвокат Салиев : браво Силве !!! Аз лично те подкрепям !!! Застани зад обикновените хора .Съдийката в Разлог ако не е взела пари значи няма съвест или й е недостатъчна .Сигурен съм ,че нейното решение е мотивирано от външно /валутно/ или имотно убеждение.Неможе в ЕС да има открито сметище,където и да било. Къде са ХЕИ и РИОКОЗ!!!Да имат в предвид , че местата им в тези институции са вече заети ....само нека дойдат изборите!!! Браво госпожо,Дилова !!! Ти си мойта гордост !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Разбира се, че трябва да подрепяме адвокат Дилова, защото тя наистина помага на обикновените хора и се опитва да се бори със злото - гербаджийската мафия (най-новата в България). Тези идиоти се опитват да смажат народа напълно, но виждам, че хората от Баня са разбрали правилният път. Само с протести и борба ще постигнат своето. Стига вече е траял изтормозеният народ трябва дайствия това е. Един поет от ЮАР каза в ефир преди няколко дни - "Ако след всяка изтекла година жиеотът ви в една държава не се е подобрил поне малко, значи тя е била непълноценна и пропиляна и трябва да направите нещо по въпроса" .... А ние чакаме вече 23 години това е пълна лудост. (Петко Кънчев, Благоевград)

    ОтговорИзтриване
  3. Абе малко намирисва на партийна пропаганда тази среща като гледам поканените гости, но не отричам, че съм съгласен с фактите. Наистина това сметище не му е мястото точно там и ще навреди на туризма в региона. /К.М. от Разлог/

    ОтговорИзтриване
  4. Желанието на жителите на село Баня да противодействат на начинание, застрашаващо екологичната обстановка на селото и региона е похвално. Аз самата съм родена там, израстнала съм из улицитему, на плажа и в горичката над него. Всички те не са същите. Констатирам го с болка. Баня е едно уникално място, което не следва да се съсипва.За него всеки, който се чувства по някакъв начин обвързан с настоящето, миналото или бъдещето му, следва да се бори.
    Потресена съм от друго. Не мога да разбера дали Г-жа Дилова, използвайки качествато си на " адвокат на зесегнатите в района" с изказването си си цели по недопустим начин професионална амторекламареклама или по още по- недопустим начин се опитва да търси лични политически дивиденти.
    Уважаеми селяни на Баня. Имам се за една от Вас, макар от години да не живея там. При Вас са не само детските ми спомени, а и част от най- близките ми хора.Казаното от адв. Дилова е лъжа, коята не подлежи на класификация. Няма равна.

    ОтговорИзтриване
  5. Интересно ми е защо коментара горе насажда идея за нещо, което никой на знае дали е така. Дали трябва обаче да се вярва на човек, който дори не е благоволил и името си да остави, с което да ни накара да му повярваме. Ето сега аз не си оставям името и казвам следното: Дилова не знам дали лъже и дали иска политически да се възползва от случая, но със сигурност всички заинтересовани личности за осъществяването на проекта "Сметище, Депо или каквото там е" със сигурност са за съд, защото това което правят е самоуправство и гавра с местното население. Не може за сметка на хората едни да трупат несметно богатства като обират европейските фондове. Краси Герчев, подведен от Иван Гюров тръгна по акъла на Любен Татарски, но той е твърде късоглед, за да си мисли, че ще спечели от това и някой ден може да стане депутат като него. Герчев и Гюров са само едни тъпи маши в ръцете на Татарски, които той съумя да използва много умело. Но хората не са сляпи и този път номера няма да мине. Виновните трябва да понесат заслуженото. Прокуратурата е сезирана по случая, Татарски вече го разследват за участие в икономически схеми и това няма да остане така.

    ОтговорИзтриване
  6. Евала на долния коментар сички около Татарския са за затвор минимум по 20 години. Много поразии напраиха на реазложката котловина и сичко на гърба на хората, а те си напълниха гушите мошеници долни.

    ОтговорИзтриване
  7. Дункин не беше ли зам. кмет по строителството когато се решаваше за регионалното депо, или е спал или е бил пак неадекватен? Сигурно от пиячката е позабравил. Нима всички сме опианени, та неможем да си спомним какво направи Татарски за Разлог. Та Разлог нямаше една зелена площ, улица,училищата не бяха ремонтирани от както са построени, а сега всички които идват в града се възхищават, а ние се гордеем. Та ако не беше голфа Дилова дали щеше да продаде сумати имоти.Но тя злослови и бълва змии срещу Татарски. Но така е с качествените хора, ще ги плюем, ще им преписваме каквото ни хрумне и то безнаказано и това ще ни пълни душичката. Хора не се оставяйте да ви манипулират и да ви насаждат омраза, Вие сами можете да се огледата и да прецените. Използват Ви кликата на Владо Коцаков и новото му попълнение -Дункин, за да се докопат до властта, защото те така я разбират - да грабят, крадът. Ние незаслужаваме това.

    ОтговорИзтриване
  8. Не говорете за Дункин, защото по времето на Татарски и сега важните решения в общината са взимани еднолично от Татарски. Вярвате ли, че тази хиена ще позволи на друг да бърка в неговата каца с мед. Татарски ако беше толкова тъп нямаше да стигне до тук и да притежава акции във разни фирми за милиони. Това е един преуспял тип от съвременната мафия, която ни използва силовите методи на дебеловрати момчета, а използва остър ум и силата на парите. Защо се заблуждавате хора осъзнайте се. Колко имоти открадна Татарски на Кулиното, колко заменки се направиха по негова идея и подкрепа. Повярвайте, че става дума за много пари, ама наистина много, колкото дори не предполагате. Ето това е вашият кадър Татарски - в София го наричат босът на Югозапада.

    ОтговорИзтриване
  9. Не на сметището и долу мошениците от община Разлог

    ОтговорИзтриване
  10. Аз мисля, че депо за сметище трябва да има, защото всеки разбира, че боклуците ни трябва да отиват някъде. Някои от горните коментари обаче имат основание да се възмущават, защото наистина населението няма яснота по въпроса. Никой не е дошъл да обясни на населението за това съоръжение и по пътя на логиката съм склонна да мисля, че има нещо нередно. Разбрах че обявите за решението на Община Разлог са били пускани във вестник "Вяра" и "Сега", а аз до сега не съм знаела, че съществува такъв в.Вяра. Е как тогава да съм информирана за намеренията на общинските решения. Имало и някакъв интернет сайт на община Разлог. Добре де ама майка ми, която е на 72 години вече как да стигне до тази информация, както освен телевизия тя друга медия не следи, поради обективни причини. Призовавам всички управляващи да излязат достойно пред избирателите си и да обяснят какво става ? Защо е това затъмнение около изграждането на депото? Защо не сме били добре информирани? Защо сега разбираме, че и град Разлог, и другите селища ще бъдат застрашени? Защо процедурата е обявена в безизвестен вестник? Кой има интереси в случая? Кой кого се опитва да измами? Защо ние избирателите сме излъгани? (М.В. от Разлог)

    ОтговорИзтриване

ЗА ДА ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР !!!

За да оставите коментар е необходимо да изберете опция "Анонимен" или да използвате един от социалните профили, посочени в падащото меню "Изберете потребителски профил:". Препоръчително е обаче да посочвате името си.

МОЛЯ, ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ САМО НА КИРИЛИЦА *** КОМЕНТАРИ НА ЛАТИНИЦА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА НАПИСАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

Популярни публикации

ИНТЕРЕСНИ

БЛОКИРАН FACEBOOK

Общо показвания

Dating websites business profiles sale

Trendy Limes Blog - Comming soon

Trendy Limes Blog is coming soon. This will be a new Upscale Social Marketing News Blog for sweet Trendy Events, Social Networking, Integrated Marketing, Global Fashion Parties and Good cause campaigns - most popular Topics on the new site is comming very soon.

South America: New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Miami freelance writing. Europe: Vienna, Sao Paolo, Barcelona, Sofia, Berlin, Rome, Milan

Keep in mind that the new Trendy Limes Blog is not connected by any way to Trendy Lime Inc. San Francisco, USA. Trendy Limes Blog is a separate and Brand new Social Media site, not a company.